Hoofdkantoor van Boies, Schiller & Flexner in Armonk, New York - Foto: BSF

Hoofdkantoor van Boies, Schiller & Flexner in Armonk, New York – foto: BSF

WILLEMSTAD – Amerikaanse advocaten eisen 1 miljard dollar van trustkantoor Citco op Curaçao.

 
Die wordt samen met Nederlandse en Canadese kantoren van accountant PricewaterhouseCoopers (PwC) aansprakelijk gehouden voor schade die Bernie Madoff met zijn piramidespel veroorzaakte. Zowel Citco als PwC willen niet reageren op de schadeclaim.

 
Antillenroute
Citco is een groot Nederlands-Curaçaos trustbedrijf dat geld beheert voor hedgefondsen en rijke particulieren. Het bedrijf is uitvinder van de fiscaal aantrekkelijke ‘Antillenroute’. Citco maakte verslagen op voor twee beleggingsfondsen van de Fairfield Greenwich Group, waarvan de ingelegde gelden naar Madoffs piramidespel werden gesluisd. PwC gaf een goedkeurende verklaring af voor jaarrekeningen van de fondsen.

 
De advocaten van het New Yorkse kantoor Boies, Schiller & Flexner vinden dat Citco onverantwoord heeft gehandeld en noemen de controles van PwC ‘in het beste geval incompetent’. Zij vertegenwoordigen een groep beleggers, onder wie het Shell-pensioenfonds, bondscoach Louis van Gaal en andere Nederlanders.

 
Verschoningsrecht
In eerdere zaken van de Fairfield Group ontsnapte Citco aan schadeclaims omdat het trustkantoor zich beriep op het verschoningsrecht. Daardoor hoefde Citco geen inzage te geven in meer dan tweehonderd documenten met interne correspondentie over de relatie Citco en Fairfield. Die vlieger gaat nu niet meer op: Boies, Schiller & Flexner ontdekten dat het hoofd juridische zaken van de Citco Bank nooit beëdigd is als advocaat. Dat is in de Verenigde Staten een voorwaarde om een beroep te doen op het verschoningsrecht.

 
Door Dick Drayer