Ramoncito Booi en Burney El Hage - foto: Belkis Osepa

Ramoncito Booi en Burney El Hage – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het Openbaar Ministerie (OM) zal ongeacht wat het vonnis is in de Zambezi-zaak in hoger beroep gaan.

Officier van Justitie Henry Hambeukers spreekt van een teleurstelling nu de vervolging van Ramoncito Booi en Burney El Hage niet meer gaat over de corruptie.

Henry Hambeukers in gsprek met Belkis Osepa

Hambeukers: “Maar het ligt nu voor de hand dat we de beslissing – waar we het niet me eens zijn – zullen aanvechten zodra we dat kunnen doen. En dat kan pas als de Zambezi-zaak in een vonnis is geëindigd.” Rechter Irma Lips heeft drie dagen in maart gereserveerd voor de inhoudelijke behandeling van de Zambezi-zaak waarin UPB-gedeputeerde Burney El Hage en ex-politieke leider van de UPB Ramoncito Booi terechtstaan.

Losknippen
Hambeukers legt uit dat de feiten waarvoor Booi en El Hage nu vervolgd zullen worden, namelijk hypotheekfraude en witwassen niet losgekoppeld kunnen worden van corruptie. Na een klacht van de Stichting Bon Gobernashon (Goed Bestuur) heeft het Hof het OM bevolen te kijken naar integriteit van het bestuur in het onderzoek Zambezi, aldus Hambeukers. “Dat we het daar nu niet over gaan hebben is een tegenvaller. Het hele onderzoeksproces ging over de wijze waarop zij als bestuurder zijn opgetreden. Als we het nu alleen hebben hoe die bestuurders hun hypotheek hebben verkregen en dat losknippen van wat daaronder zit, is jammer. Dat geeft geen helder beeld.”

Onbeantwoorde vragen
Hambeukers legt nadruk op de onbeantwoorde vragen die zullen blijven in de Bonairiaanse gemeenschap. Hij vindt dat de teleurstelling niet zozeer voor het OM is, maar voor alle mensen die willen weten hoe het precies zit met de vermeende corruptie gepleegd door de UPB-politici Booi en El Hage. “We krijgen eigenlijk over de corruptie weer geen helderheid van de rechter. Mensen vragen zich af: heeft het OM Booi en El Hage terecht zolang een onderzoek aangedaan, of was het dan onzin.”

Door Belkis Osepa