Gevangenisbewakers kijken toe terwijl gedetineerden op het dak van gevangenis KIA staan. Foto: Ariën Rasmijn

Gevangenisbewakers kijken toe terwijl gedetineerden op het dak van gevangenis KIA staan – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — De Arubaanse regering en ambtenarenvakbond Topa hebben maandag afspraken gemaakt om de promotie van bewakers van het Korrektie Instituut Aruba (KIA) te bespoedigen.

 
Om het zover te laten komen hebben de bewakers het werk neergelegd, met als gevolg dat gedetineerden in opstand gingen.

Luister naar de reportage van Ariën Rasmijn

Vorderingen
Terwijl op de binnenplaats met rubberen kogels werd geschoten en met stenen werd gegooid, hebben beide partijen afgesproken dat woensdag een gesprek wordt gehouden met de afdeling personeelszaken van de overheid over de bevordering van een aantal bewakers. Op 18 december wil Topa daadwerkelijke vorderingen zien. “Anders gaan we weer staken”, aldus Topa-leider René Bernabela.

 
De staking ging met name over bevorderingen die niet zijn doorgevoerd. Enkele bewakers klagen over hoe andere werknemers, die volgens hen nooit op werk komen opdagen maar wel campagne hebben gevoerd voor regeringspartij AVP dit jaar, wel een promotie hebben gekregen.

 
Onderhoud
De bewakers willen ook verbeteringen zien in het onderhoud van de gevangenis. Daar zijn echter geen harde afspraken over gemaakt met de regering, die werd vertegenwoordigd door waarnemend premier en minister van Justitie Mike de Meza (AVP). Zijn prioriteit lag naar eigen zeggen om de bewakers aan het werk te krijgen om zo de gevangenis weer onder controle te krijgen.

 
Door Ariën Rasmijn