De foto waarmee het allemaal begon

De foto waarmee het allemaal begon

WILLEMSTAD – Het Tweede Wereldoorlog Openluchtmuseum op Blue Bay heeft er een zeldzame vliegtuigtractor bij. De Cletrac, zoals de trekker officieel heet, werd door een toevallig voorbijlopende toerist gefotografeerd op de plantage van San Juan.

De foto belandde via veel omwegen op het bureau van Allan van der Ree. Hij is de directeur van de stichting Battle-Station Blaauw, Force Curacao 1942, die het Openlucht Museum beheert. Met de foto in de hand zocht Van der Ree op de plantage en ontdekte hem onder een ingevallen afdak.

Luister naar een reportage van Dick Drayer op Blue Bay

Hato
“De tractor had de ponsplaatjes er nog op en daar kon ik alles van af lezen”, zegt de glunderende Van der Ree. De tractor is in 1942 door The Cleveland Tractor Co. USA gebouwd, weegt ruim 6000 kilo en heeft een grote zes cilinder benzinemotor.
“Deze tractor deed dienst op Hato, waar hij binnenkomende B 17’s en B 29’s verplaatste op het platform en in de hangars. Naast het trekken en verplaatsen van vliegtuigen, kon de Cletrac vliegtuigen ook voorzien van elektriciteit en luchtdruk. Dat was nodig om de motoren te starten en om reparatie-en onderhoudswerkzaamheden uit te kunnen voeren”, weet Van der Ree. “Om de startbanen niet kapot te rijden, waren de stalen rupsbanden voorzien van zware rubberen ‘pads'”.

Allan van der Ree op Blue Bay

Allan van der Ree op Blue Bay

Landbouw
“Deze Cletrac moet de enig overgebleven trekker zijn na de Tweede Wereldoorlog. Hij werd na de oorlog nog een tijdje gebruikt als landbouwtractor door de dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij, de LVV op San Juan. Die hebben hem uiteindelijk onder een afdakje gezet, waar de elementen vrij spel hadden. En dat is na zoveel jaren natuurlijk goed te zien”, zegt Van der Ree.
Gelukkig voor hem en de stichting is de trekker in goede conditie gebleven. “De radiator is verdwenen, maar verder lijkt alles aanwezig te zijn. Wij zullen deze tractor zo goed mogelijk restaureren en hem daarna een mooi plekje geven in het Open Luchtmuseum op Blue Bay”, zegt Van der Ree.

Bewonderen
De eigenaren van de plantage, de Erven Winkel-Maal, hebben de Cletrac gedoneerd aan de stichting van Van der Ree. Voorlopig staat de trekker op een verhoging vlakbij de twee munitiebunkers op het museumterrein. “Recht tegenover het fundament van een militaire barak uit de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers kunnen hem nu dus al bewonderen”, aldus Van der Ree.

Door Dick Drayer