Foto: Ariën Rasmijn

Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Independent Oil Workers Union of Aruba (IOWUA) heeft nog geen enkel signaal gekregen dat oliemaatschappij PDVSA de raffinaderij Valero deels gaat heropenen.

 
Vakbondsleider Johannes ‘Boy’ Anthony zegt dat er geen installaties worden opgestart op verzoek van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA. “Ik heb met iedereen tot aan de directie gesproken en zij zeggen dat er nog altijd wordt onderhandeld.”

 
Verkeerd nieuws
“Normaal gesproken gaat het een en ander vooraf aan een herstart. Om te beginnen worden mensen in dienst genomen”, zegt Anthony. De vakbondsleider zegt het vooral jammer te vinden dat er verkeerd nieuws naar buiten wordt gebracht. “Dat was ook het geval met Petrochina. Toen waren de partijen dicht bij een deal en viel het alsnog in het water nadat het in de media kwam.”

 
Volgens Anthony zorgt het nieuws voor valse hoop bij de Arubaanse raffinaderijwerkers die nu in het buitenland werken en graag terug willen keren. “Zelf zie ik niets liever dan dat de raffinaderij weer open gaat. Hoe sneller hoe beter, want met elke dag dat de installaties stil staan, gaat de raffinaderij achteruit.”

Hardnekkige geruchten
Toch worden de geruchten hardnekkiger. Minister Juan David Yrausquin (AVP) van Financiën zegt weliswaar van dezelfde media het nieuws te hebben vernomen, met ‘ wat verdere bevestigingen her en der’. “Er is nog geen officieel bericht”, aldus de minister.

 
Kamer van Koophandel-directeur Jamal Mahawat-Khan zegt op zijn beurt via de wandelgangen te hebben vernomen dat er al werknemers worden gerekruteerd. “Het is niet duidelijk waarvoor.” Khan zegt verder geen mening te hebben over de mogelijke samenwerking. “Het gaat hier om twee bedrijven die een overeenkomst treffen. Daar mengen wij ons niet in.”

 
Door Ariën Rasmijn