Damanan Balente in Kralendijk - foto: Extra Bonaire

Damanan Balente in Kralendijk – foto: Extra Bonaire

KRALENDIJK/DEN HAAG – Een groep van voornamelijk Europese Nederlanders en vrouwen betuigde gisteravond op Bonaire hun solidariteit met gezaghebber Lydia Emerencia nadat zij vorige week haar ontslag indiende na een motie van wantrouwen van de coalitiefracties UPB/Santana.

In Den Haag werd Emerencia dinsdag benoemd tot ‘Vrouw van het Jaar’ door Stichting Stap voor Bonaire.

Op Bonaire verzamelde een kleine groep mensen zich bij het gebouw van de eilandsraad, waar op dat moment vergaderd werd. De solidariteitsdemonstratie was een idee van de groep Damanan Balente (moedige vrouwen), onder leiding van Glenda Emerenciana.

“Emerencia doet haar werk goed”, zegt Emerenciana. “Als we stil blijven zitten met de armen gekruist, betekent dat we het eens zijn met onrecht.” De ‘damanan balente’ hebben ook in juli de gezaghebber gesteund. De opkomst was toen massaal. Toen heeft de fracties UPB/Santana geen motie van wantrouwen meer ingediend zoals aangekondigd.

Emerenciana is niet te spreken over de gang van zaken in het eilandelijke bestuur. “Het is niet normaal wat hier gebeurd. En het wordt alsmaar erger. Ze was gedwongen om ontslag te nemen. We laten zien dat we solidair zijn met haar.” Na de manifestatie ging de groep de eilandraadsvergadering bijwonen om vervolgens te voet naar het Bestuurskantoor te lopen. Daar plaatsten de demonstranten een grote foto van de gezaghebber en kaarsen.

Ebert Saragoza van Stap voor Bonaire overhandigt bloemen en oorkonde aan Lydia Emerencia in Den Haag - foto: Suzanne Koelega

Ebert Saragoza van Stap voor Bonaire overhandigt bloemen en oorkonde aan Lydia Emerencia in Den Haag – foto: Suzanne Koelega

Den Haag
Op station Den Haag Holland Spoor ontving Lydia Emerencia dinsdag een oorkonde en bloemen van 8 Bonairianen. Stichting Stap voor Bonaire benoemde de gezaghebber tot ‘Vrouw van het Jaar’. De gezaghebber zei ‘vereerd en onder de indruk te zijn’ van dit initiatief. “Het is allemaal heel snel gegaan”, zei ze na afloop tegen de aanwezige correspondent van The Daily Herald. “Ik voel me kalm en rustig, maar voel me wel een beetje verdrietig. Want dit is niet wat ik wilde. Het was geen gemakkelijk beslissing om de stap te maken van Aruba (Emerencia was daar rector van de universiteit, red.) naar Bonaire.”

Half december geeft de gezaghebber een persconferentie op Bonaire over haar vertrek. Maar dit wilde ze wel vast zeggen: “Mijn ontslag was niet mijn wens. Ik heb zelf het besluit genomen en ben door niemand gedwongen. Ik ben de bevolking van Bonaire zeer dankbaar voor alle steun.”

Door Belkis Osepa en Jamila Baaziz