De raffinaderij van Valero, toen de schoorstenen nog rookten - foto: Ariën Rasmijn

De raffinaderij van Valero, toen de schoorstenen nog rookten – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Persagentschap Reuters meldt dat de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA gebruik wil maken van een deel van de momenteel gesloten raffinaderij in San Nicolas. Samen met eigenaar Valero worden de faciliteiten getest.

PDVSA wil dat Valero vijf onderdelen van de raffinaderij weer in gebruik neemt voor het opwaarderen van haar aardolie naar een lichtere vorm die voor een hogere prijs verkocht kan worden. De Venezolaanse oliemaatschappij wil daarnaast naphta produceren om te kunnen gebruiken bij het uit de grond halen van zware aardolie.


Opslagtanks
Bovendien wil PDVSA gebruikmaken van de opslagtanks van de raffinaderij, aangezien een deel van haar opslagcapaciteit door branden zijn verwoest. Valero least al een aantal opslagtanks in San Nicolas aan PDVSA. Omdat PDVSA liquiditeitsproblemen heeft betaalt ze Valero in ruwe aardolie uit. Deze aardolie gaat grotendeels naar de Verenigde Staten.
Al meerdere keren in het afgelopen jaar deed de Arubaanse regering melding van mogelijke interesse van PDVSA. Ook bedrijven zoals Petrotrin uit Trinidad & Tobago tonen interesse in de raffinaderij, dat sinds eind 2012 gesloten is en als opslagterminal wordt gebruikt in afwachting op een koper.
Door Ariën Rasmijn