Lydia Emerencia - foto: Belkis Osepa

Lydia Emerencia – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Gezaghebber Lydia Emerencia van Bonaire legt haar functie per 1 maart 2014 neer. In goed overleg met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is dit besloten.

 
De Rijksdienst Caribisch Nederland informeert dat Plasterk aandachtig de bestuurscrisis heeft gevolgd en ook ‘de ontstane situatie tussen de gezaghebber en het bestuurscollege’.

 
Motie
“Voor het ministerie staat centraal dat de democratie van Bonaire haar werk kan doen en de eilandsraad te laten spreken. Dit heeft de eilandsraad gedaan op dinsdag 26 november door een motie van wantrouwen tegen de gezaghebber aan te nemen”, aldus de officiële reactie van BZK.

 
Volgens BZK heeft Emerencia inhoudelijk een aantal wezenlijke thema’s aan de orde gesteld, die horen bij het functioneren van het eilandelijke bestuur. De thema’s waar Emerencia veel aandacht aan heeft besteed tijdens haar korte periode als gezaghebber, waren onder andere integriteit in het bestuur, veiligheid, publieke orde en goede kwaliteit van het bestuur.

 
Inzet
Volgens BZK heeft Emerencia aangegeven de democratische wens van de eilandsraad te zullen respecteren. Plasterk heeft haar bedankt voor haar inzet voor Bonaire.

 
Door Belkis Osepa