Curtis George - foto: Belkis Osepa

Curvin George – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De Voogdijraad van Bonaire, Saba en Sint Eustatius gaat aangifte doen tegen ouders die seksueel misbruik van hun minderjarige kinderen toestaan.

De gevallen waarbij een volwassene een minderjarige meisje in huis neemt, waarbij ook sprake is van seksueel contact, zijn alom bekend in de Bonairiaanse gemeenschap. Ouders die dit weten en toestaan zijn strafbaar. Eerder werd alleen de dader gepakt en berecht. Nu moeten ook de ouders van de minderjarige kinderen aangepakt worden, zegt directeur Curvin George van de Voogdijraad BES.

Belkis Osepa in gesprek met Curtis George

Mensenhandel
Het kan en mag niet zo zijn dat minderjarige kinderen samenwonen met volwassen mannen, aldus George. “Er zijn indicaties dat deze ouders bezig zijn met mensenhandel. Wanneer het erop lijkt, doe ik aangifte. Dit is de manier om ouders die dit vrijwillig en bewust toestaan, aan te pakken. Na de aangifte moet de politie formeel onderzoek doen.”

Cijfers van het aantal gevallen waarbij minderjarige kinderen met volwassenen een seksuele relatie opbouwen zijn er niet. Wel geeft George aan dat er kenmerken zijn in de gemeenschap, waardoor dit kan gebeuren. “De economische situatie, waarbij sprake is van armoede, veel kinderen die rondlopen met een laag IQ en de algehele hebzucht om financieel beter te worden, zijn de geschikte omstandigheden voor ouders om hun normen te laten vervagen.” Het beleid van de voogdijraad geldt voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius.
Door Belkis Osepa