Foto: Elisa Koek

Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – De illegale visserij moet worden aangepakt op Curaçao. Het eiland heeft een gele kaart gehad van de Europese Commissie en loopt het risico dat er handelsrestricties worden opgelegd.


De lokale beroepsvissers zijn verbaasd. “Er wordt niet illegaal gevist en we exporteren onze vissen niet naar Europa”, zegt Edwin ‘Makambi’ Flameling.

Lokale visser reageert op waarschuwing Europese Commissie

Speervissen is de enige ‘verboden’ manier waarop wordt gevist door lokale vissers. Speervissen is een methode die steeds vaker wordt gebruikt door beroepsvissers om benzinekosten te besparen.


Onder de Curaçaose vlag
De vissers denken niet dat de gele kaart is uitgedeeld vanwege speervissen. Hun vis wordt namelijk helemaal niet verhandeld naar het buitenland. De boten waar het om gaat zijn boten die onder de vlag van Curaçao mogen varen, maar niet afkomstig zijn van het eiland. “Het zijn boten die ons internationale quotum mogen vangen via offshore constructies”, gaat Flameling verder. “Ik denk dat er mensen heel veel geld hieraan verdienen. Wij zien het in ieder geval niet terug.”


Flameling heeft de overheid eerder benaderd met vragen hierover, maar geen antwoord gehad. Minister van Milieu en Natuur Ben Whiteman is niet bereikbaar voor commentaar.

 
Door Elisa Koek