DEN HAAG – Het VVD-voorstel om aparte paspoorten in te voeren voor inwoners van de Koninkrijkslanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten moet volgens André Bosman vooral een discussie over de paspoorten in het Koninkrijk mogelijk maken. Hij heeft nog niet onderzocht of een ander paspoort wettelijk mogelijk is: “Dat is eventueel aan de minister.”

Bosman zegt open te staan voor andere meningen over zijn voorstel om aparte paspoorten in te voeren. Wel past het bij zijn initiatiefwetsvoorstel om vestigingseisen te stellen aan immigranten uit de Koninkrijkslanden, de zogeheten Bosmanwet.

In de Tweede Kamer krijgt hij voorlopig weinig steun van andere partijen. D66, PvdA, CDA en ChristenUnie hadden veel moeite met het voorstel. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg kon het idee niet serieus nemen. Hoewel het debat waarin dit ter sprake kwam donderdag verder gaat, heeft minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties al laten weten niks te zien in het idee. “We hebben één nationaliteit, één paspoort”, zei hij na afloop van het debat vandaag.

André Bosman over zijn paspoortplan (bijdrage: Jamila Baaziz)

Door Jamila Baaziz