Minister Ronald Plasterk - foto: Leoni Leidel-Schenk

Minister Ronald Plasterk – foto: Leoni Leidel-Schenk

DEN HAAG – Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is niet van plan openheid te geven na de NRC-onthullingen over AIVD-spionage van Bonairiaanse politici.

 
In een brief aan de Tweede Kamer stelt Plasterk dat ‘het niet mogelijk is in het openbaar te reageren’ op het artikel, omdat het operationele aangelegenheden van de AIVD betreft.

 
Zambezi
NRC-Handelsblad publiceerde vorige week dat de AIVD jarenlang de politici Ramoncito Booi en Burney El Hage illegaal bespioneerde. De twee staan terecht in de zogenoemde corruptiezaak Zambezi. Advocaat Geert-Jan Knoops vroeg de rechtbank maandag om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren, omdat het gerechtelijk vooronderzoek onrechtmatig en onwettig zou hebben plaatsgevonden.

 
De Kamerleden Schouw (D66) en ook Recourt en Van Laar (beiden PvdA) hebben na de onthullingen vragen gesteld aan Plasterk. Ze willen weten of het waar is dat Booi en El Hage tussen 2005 en 2010 bespioneerd werden en of dit illegaal gebeurde. Ook willen ze weten of de minister op de hoogte was van de spionage-praktijken en wie de opdrachtgever was. Van Laar en Recourt vragen zich af of de operatie iets heeft opgeleverd en of het de onderhandelingen over de staatkundige vernieuwingen heeft beïnvloed.

 
Commissie Stiekem
De minister geeft in zijn brief niet aan of de vragen worden behandeld in de zogenoemde ‘Commissie Stiekem’. In deze Commissie van Toezicht voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) van de Tweede Kamer zitten de voorzitters van de fracties in de Tweede Kamer.

 
Volgens Plasterk handelt de AIVD binnen de kaders van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. De CTIVD houdt toezicht op de rechtmatigheid van het handelen van de AIVD

 
Door Belkis Osepa