Norwin Willem - foto: Belkis Osepa

Norwin Willem – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Ex-politieke leider Ramoncito Booi en demissionair gedeputeerde Burney El Hage en zijn vrouw verschijnen vandaag voor de rechter. De regiezitting in deze zaak met dossiernaam Zambezi begint. Booi en El Hage worden verdacht van onder andere fraude, witwassen en valsheid in geschrifte. De spanning rondom deze corruptiezaak bouwt op sinds de NRC-onthullingen over spionage van de twee voornaamste verdachten in de zaak.
De commentaren na de onthullingen afgelopen week zijn niet van de lucht. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties moet komende week een reeks vragen beantwoorden van Tweede Kamerleden Roelof Van Laar en Jeroen Recourt (PvdA) over de spionage-kwestie.

Luister naar een interview van Belkis Osepa met Nóchi Willem

Op Bonaire zal er naar verwachting veel belangstelling zijn voor de zaak. Advocaat Knoops heeft al aangekondigd de NRC-onthullingen voor te leggen aan het gerecht want er kan mogelijk sprake zijn van onrechtmatigheid in het Zambezi-onderzoek.

Onderhandelingen
Ook de rol van Nederland tijdens toenmalige de onderhandelingen met Bonaire over een nieuwe staatkundige structuur binnen het Koninkrijk ligt sinds de onthullingen ter discussie. Volgens de publicatie van de NRC waren de Nederlandse bestuurders op de hoogte van de AIVD-informatie  over de Bonairiaanse politici, maar het onderhandelingsproces werd niet afgebroken.

Bon Gobernashon
Voorzitter Nòchi Willem van de stichting Fundashon Bon Gobernashon (Goed Bestuur) denkt dat de NRC-onthullingen van invloed kunnen zijn op de Zambezi-zaak, maar misschien ook weer niet. Het Zambezi-onderzoek is gestart na het uitbrengen van een ‘zwartboek’ door de stichting. Het boek bevat een verzameling van bewijzen over corruptie onder lokale politici op Bonaire. Nòchi Willem: “Als de bewijzen in de Zambezi-zaak gebaseerd zijn op de afluisterpraktijken, dan kan de rechter het openbaar ministerie niet ontvankelijk verklaren. Maar ik ga ervan uit dat de AIVD-onthullingen te maken hadden met de onderhandelingen over de staatkundige ontwikkelingen.” Volgens Willem heeft het openbaar ministerie informatie gebruikt van de criminele inlichtingendienst (CID) en van het Rijksrecherche team om de bewijzen in de Zambezi- zaak te staven.

Zelfbeschikkingsrecht
Willem is niet de enige die denkt dat Nederland met de informatie van de AIVD in de hand, bewust de huidige status van Bonaire heeft afgedwongen. Als dat inderdaad zo is, dan was Nederland incorrect bezig tijdens de staatkundige onderhandelingen  en hebben de eilanden niet de kans gekregen hun zelfbeschikkingsrecht uit te oefenen, aldus Willem.” De stichting Goed Bestuur heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin de AIVD-spionagepraktijken worden afgekeurd. Tevens vraag Bon Gobernashon aan de Tweede Kamer om na te gaan wie nog door de AIVD illegaal wordt bespioneerd en of de spionage-praktijken invloed hebben gehad op de onderhandelingen voor een nieuwe staatkundige structuur.

Door Belkis Osepa