De Bonairiaanse Zwarte Pieten zijn ook dit jaar van de partij - foto: Belis Osepa

De Bonairiaanse Zwarte Pieten zijn ook dit jaar van de partij – foto: Belis Osepa

KRALENDIJK – Sinterklaas en zijn meer dan dertig pieten kregen een warm ontvangst op Bonaire toen zij voet aan wal zetten. De Zwarte Piet-discussie is niet aan de orde op het eiland. “Het sinterklaasfeest met de zwarte Piet is een traditie. “Ze waren altijd zwart en moeten ook zo blijven.”

 
Honderden Bonairianen wachtten Sinterklaas en zijn pieten op bij de Chicu Mercelina kade op Bonaire. Met een brassband ter animatie en zijn meer dan dertig pieten die allerlei capriolen uithaalden, kwam de goedheiligman aan per boot. Enthousiast deelden de pieten naast snoep ook mandarijntjes uit aan de aanwezige kinderen. De discussie over de Zwarte Piet en racisme is nauwelijks gevoerd op het eiland. De oplossing om bonte pieten in te zetten zoals op Curaçao vinden veel mensen eigenlijk stom. “Als de discussie voortduurt, dan krijgen de nieuwe generaties geen kans om het Sinterklaasfeest te vieren zoals wij dat vroeger gedaan hebben.”

Luister naar de reportage van Belkis Osepa