Zeegras Halophila stipulacea - foto: IMARES Wageningen

Zeegras Halophila stipulacea – foto: IMARES Wageningen

ORANJESTAD – De invasie van de uit de Rode Zee en westelijke Indische Oceaan afkomstige zeegrassoort Halophila stipulacea heeft nu ook St. Eustatius bereikt. Dit type zeegras werd eerder al in de wateren rond St. Maarten en Bonaire aangetroffen.

In 2011 begon instituut IMARES van Universiteit Wageningen met een onderzoek naar het zeegras en sindsdien heeft het zijn territorium in de Cariben flink uitgebreid. De onderzoeksresultaten zullen binnenkort in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Aquatic Botany worden gepubliceerd.

Twee jaar geleden werd H. stipulacea alleen nog rond St. Maarten en Bonaire aangetroffen, maar nu is het ook bij Aruba en Curaçao en bij St. John in de Britse Maagdeneilanden gezien. Het zou mogelijk van negatieve invloed kunnen zijn op de biodiversiteit in de Cariben.

Snelle groeier

Het gras houdt zich voornamelijk op in beschutte lagunes aan de lijzijde van de eilanden, maar ook in diepe wateren. H. stipulacea is een snelle groeier. Aan het einde van de 19e eeuw bereikte het de Middellandse Zee en in 2002 vestigde het zich in de Oostelijke Cariben.

Sinds de eerste waarneming bij Grenada heeft het gras zich naar het noorden en zuiden verspreid en beslaat nu een gebied van meer dan 700 kilometer. De commerciële en recreatieve scheepvaart spelen vermoedelijk een rol bij de verspreiding.

Door John van Kerkhof