Geert-Jan Knoops - foto: Belkis Osepa

Geert-Jan Knoops – foto: Belkis Osepa

WILLEMSTAD – Advocaat Geert-Jan Knoops gaat maandag de NRC-onthullingen over de spionage-praktijken van de AIVD op Bonaire voorleggen aan het gerecht tijdens de regiezitting tegen zijn cliënten Ramoncito Booi en Burney El Hage. Knoops: “Het zou de rechtmatigheid van het onderzoek kunnen raken. Dat blijkt uit Nederlandse rechtspraak.”

Knoops is voorzichtig in zijn bewoordingen en vindt het nog te vroeg om te stellen dat de spionage van de AIVD de rechtszaak tegen Booi en El Hage onderuit kan halen. “Het zou in een ultiem scenario mogelijk kunnen zijn”, zei hij tegen BNR Radio.


Gerechtvaardigd
De voorbereidingen voor het begin van de Zambezi-zaak aanstaande maandag waren al rond. De onthullingen komen als een verrassing voor Knoops. “We zullen de komende dagen met het materiaal in handen ons eigen onderzoek moeten bijstellen. Hoe we dat precies gaan doen is nog niet duidelijk. Maar dat het voor de strafzaak tegen deze mensen relevant kan zijn, lijkt ons evident.” Knoops vraagt zich af of de AIVD gerechtvaardigd was om te bespioneren en of de operatie rechtvaardig is gebeurd.

Booi en El Hage en zijn vrouw verschijnen voor het eerst in de rechtszaal als verdachten van onder andere corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. NRC Handelsblad publiceerde donderdag dat de Nederlandse inlichtingendienst AIVD de twee politici jaren illegaal heeft bespioneerd.

Kamervragen
Intussen heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een reeks Kamervragen gekregen over de kwestie. De Kamerleden Roelof Van Laar en Jeroen Recourt (beiden PvdA) willen weten of het waar is dat Booi en El Hage tussen 2005 en 2010 bespioneerd werden door de AIVD en ook of de operatie legaal was of illegaal. Ook willen ze weten of de minister op de hoogte was van de spionage-praktijken en wie de opdrachtgever was.  Plasterk moet ook een antwoord gaan formuleren over de reden van de AIVD-operatie en waarom het illegaal is gebeurd.

De NRC informeerde dat de spionage plaatsvond ten tijde van de onderhandelingen voor een nieuwe staatkundige structuur voor de Nederlandse Antillen. Van Laar en Recourt willen weten wat de AIVD operatie heeft opgeleverd en of het de onderhandelingen heeft beïnvloed.

Door Belkis Osepa