Het koninklijk echpaar arriveert in San Nicolas. Foto: Ariën Rasmijn

Het koninklijk echpaar arriveert in San Nicolas. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Het is tien uur in de ochtend. Het koninklijk paar arriveert bij het Bestuurskantoor in Oranjestad. Alleen daar is te merken is dat er koninklijk bezoek is. Los van wat vlaggen her en der is het business as usual in de hoofdstad van Aruba.

Er staan mensen, twee rijen dik, maar massaal is de opkomst niet te noemen. Veel Nederlanders en toeristen, maar niet veel Arubanen. De koning inspecteert de erewacht, er worden handen geschud en bloemen gegeven. Het kabinet van de gouverneur, het parlement en de ministerraad worden bezocht. Er is alle gelegenheid voor pers en bezoekers om een foto te maken van het koningspaar. Een bizar moment ontstaat wanneer een Argentijnse reporter over de persstreep gaat en koningin Máxima toeroept. Koning Willem-Alexander pakt hem  beet en duwt hem weg.

Koning Willem-Alexander inspecteert de erewacht. Foto: Ariën Rasmijn

Koning Willem-Alexander inspecteert de erewacht. Foto: Ariën Rasmijn

De man roept opgewonden: “De koning heeft mij geduwd! Heb je het gezien?” Kort daarna wordt hem zijn persaccreditatie afgenomen. Later op de avond in Bushiribana zou hij zelfs worden gearresteerd nadat hij het koningspaar weer probeerde te belagen.

Vanaf dat moment zit er wat meer vaart in de ceremonie. De journalisten worden wat strakker in de gaten gehouden. Op weg van de gouverneur naar de Staten staat het koninklijk paar nergens stil om een praatje te maken. Wel pakt de koning af en toe een hand vast, lopend en op veilige afstand.

Jeugddebat
Na een bezoek aan het nieuwe bestuurskantoor vertrekt het koninklijk paar naar het oosten van het eiland. Ze lunchen in de marinierskazerne van Savaneta en gaan daarna naar de Santa Teresitakerk in San Nicolas. Daar is de sfeer uitbundiger. Hier zijn wel veel Arubanen. Er is zelfs een kleine protestdemonstratie. De betogers hebben borden bij zich die wijzen op vermeende corruptie en banden tussen premier Mike Eman en gouverneur Federico ‘Kiko’ Gomez van de Colombiaanse deelstaat La Guajira. Gomez werd onlangs gearresteerd op verdenking van corruptie en moord.

De demonstanten geven de koning een brief. In het buurtcentrum naast de kerk begint het jeugddebat. Aan het woord is de winnares van de prijsvraag ‘Show The King’, waarin jongeren aan de hand van foto’s werd gevraagd om hun toekomstvisie van Aruba te laten zien. Het jongerendebat gaat over duurzaamheid en de toekomst van San Nicolas, een gebied dat generaties lang door perikelen met de raffinaderij economisch is achtergesteld. Interessant waren de argumenten voor en tegen het door de regering geplande windmolenpark in Urirama. Dit onderwerp blijkt ook onder jongeren een heet hangijzer.

Het koninjlijk echtpaar op het podium in Bushiribana. Foto: Ariën Rasmijn

Het koninjlijk echtpaar op het podium in Bushiribana. Foto: Ariën Rasmijn

Grote broer
Vroeg in de avond begint het terrein rond de ruïne van de goudsmelterij van Bushiribana vol te lopen. Het koninklijk concert is van begin tot eind een spectaculaire show met sterke optredens van onder meer lokale artiesten als Robert Jean d’Or, Michael Lampe en Angelo Koolman en artiesten met Arubaanse roots zoals Pete Philly en Alain Clark.

Een enorme vuurwerkshow zorgt even verderop van de plek waar de koning en koningin zitten voor een veenbrand. Die is snel onder controle.

Koning Willem-Alexander zegt ‘diep geraakt’ te zijn door het concert. Hij moest denken aan zijn bezoek in 1987. Aruba was toen nog maar net begonnen als zelfstandig land. Het is nu een zelfverzekerd land, de ‘grote broer’ van de andere landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. De koning noemde Aruba de vanzelfsprekende brug tussen het Europese deel van het Koninkrijk en Latijns-Amerika. Met een uitbundig ‘biba Aruba!’ sloot hij af.

Door Ariën Rasmijn