Ramoncito Booi - foto: Belkis Osepa

Ramoncito Booi – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK/DEN HAAG – De inlichtingendienst AIVD heeft de politici Ramoncito Booi en Burney El Hage van Bonaire tussen 2005 en 2010 illegaal bespioneerd. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

Booi zegt in een korte reactie op de publicatie van de NRC: “Ik zal de geschiedenis ingaan als de meest gezochte, onderzochte en bekeken politicus van de Cariben, als wat nu in NRC naar buiten is gekomen, waar is.”

Voor wat betreft de beschuldigingen over corruptie aan zijn adres, vraagt Booi zich af wat al die illegale praktijken hem hebben ‘geleverd’: “Wat nu slechts voorkomt in de rechtszaak gaat over de verkoop een terrein. Nou, of ik heb het heel slim geregeld en ik weet niet hoe ik dat gedaan heb, of er is niets te vinden.”

De spionage vond plaats tijdens de onderhandelingen met de Nederlandse regering over de aansluiting van Bonaire bij Nederland. De Antilliaanse regering van toen was niet op de hoogte van de geheime AIVD-operatie . El Hage maakte toen deel uit van de Antilliaanse kabinet. De NRC meldt dat de AIVD via informanten op het eiland belastende informatie vergaarde. Daaruit bleek dat de politici mogelijk corrupt waren en zich schuldig maakten aan grootschalig machtsmisbruik.

Ex-politieke leider van de regeringspartij UPB Booi en huidige demissionaire gedeputeerde Burney El Hage verschijnen aanstaande maandag voor de rechter in de Zambezi-zaak. Ze worden verdacht van onder andere witwassen, corruptie en valsheid in geschrifte. Ook de vrouw van El Hage staat terecht.

Ondanks de illegaal verkregen informatie van de AIVD, ging het onderhandelingsproces toch door. Bonaire is op tien oktober 2010, net als Saba en Statia een openbaar lichaam van Nederland geworden. Direct na een definitief akkoord in 2008 over de staatkundige toekomst van Bonaire, deden Rijksrechercheurs huiszoekingen bij Booi en El Hage.

Door Belkis Osepa