Foto: Elisa Koek

Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD –  De tweede dag van het koninklijk bezoek aan Curaçao begint bij de visserspier bij Playa Westpunt aan de noordwestkant van het eiland. Het is de uitvalsbasis voor vissers die zich bezighouden met traditionele visserij. Maar de beroepsvissers op Curaçao hebben het moeilijk en zien hun collega’s massaal kiezen voor een ander beroep. De benzine voor de boot is onbetaalbaar geworden en er is steeds minder vis te vinden op het eiland.


“De jeugd heeft geen interesse meer in het vissen”, vertelt beroepsvisser Edwin ‘Makambi’ Flameling. “Ze moeten vroeg op en krijgen er weinig voor terug. Je kunt het ze niet kwalijk nemen.”

Kijk naar de reportage van Elisa Koek


Vanwege de wereldwijde schaarste aan vis, voeren sommige landen ‘no fishing’ zones in. Volgens Flameling is dit overbodig op Curaçao. “Het probleem zijn grote boten die met netten honderden vissen vangen. Op Curaçao vissen wij op een duurzame, ouderwetse manier. Het invoeren van zulke zones is onzin.”


Edwin Koense, voorzitter van Piskadó Profeshonal en hobbyvisser, wil meer hulp van de overheid. “We moeten meer eenheid gaan vormen en de overheid moet hierop toezien. Samenwerking en meer controle moet er komen.”

Door Elisa Koek