ORANJESTAD — Het aanstaande bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Aruba staat in het kader van jongeren.  Op het programma staan een jongerendebat en de lancering van twee fondsen gericht op sport en sociale ontwikkeling.

Het koninklijk echtpaar komt dinsdag rond twintig over acht ’s avonds aan uit Curaçao, maar er is voor die avond niets meer gepland. Woensdag om tien uur worden de koning en de koningin officieel verwelkomd op het Bestuurskantoor.

Voorzitter Nicole Hoevertsz aan het woord tijdens de persconferentie van de organisatiecommissie van het koninklijk bezoek. Foto: Ariën Rasmijn

Voorzitter Nicole Hoevertsz aan het woord tijdens de persconferentie van de organisatiecommissie van het koninklijk bezoek. Foto: Ariën Rasmijn

Woensdagmiddag wonen de hoogheden in San Nicolas het jongerendebat ‘Show The King’ bij. Een aantal jongeren gaan hun visie op de toekomst van Aruba voorleggen aan de koning en de koningin.

Om zeven uur ’s avonds beginnen de eerste deejays te draaien bij de ruïne van Bushiribana. Om vijf over acht, als de royals zijn aangkomen, start het koninklijk concert met optredens van onder meer Pete Philly, Alain Clark en Fellow.

Nieuw sociaal fonds en Oranjefonds

Op donderdag wordt een sportdag gehouden in het Guillermo Trinidad stadion in Dakota. Tussen 4000 en 5000 leerlingen worden verwacht van alle basisscholen. Tijdens dat evenement wordt een een nieuw sociaal fonds gepresenteerd dat de naam van vertrekkend gouverneur Fredis Refunjol gaat dragen. Dit fonds wil sport voor alle kinderen toegankelijk te maken, ongeacht hun financiële situatie thuis. In het Archeologisch Museum luncht het koninklijk stel met vijftien lokale ‘uitblinkers’. Zij praten over de stand van zaken op het eiland. ‘s Middags wordt met een nieuw Oranjefonds gestart dat zich gaat richten op jongerenprojecten in alle landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. ’s Avonds volgt de afscheidsreceptie aangeboden door gouverneur Refunjol.

Door Ariën Rasmijn