Het Koningspaar op de Marnix School (foto: Belkis Osepa)

Het Koningspaar op de Marnix School (foto: Belkis Osepa)

WILLEMSTAD – Vol enthousiasme begonnen koning Willem-Alexander en koningin Máxima vandaag aan het tweede deel van hun Caribisch bezoek. Het koninklijke koppel kwam zaterdagavond al op Curaçao aan. Na een dagje verdiende rust stond hun programma vandaag volgepland met afspraken met de regering en de Staten, en met ondermeer een bezoek aan het Marnixcollege en een wandeling door Otrobanda.

De Curaçaoënaars zijn blij met de nieuwe Koning en kwamen in grote getale naar de stad om het koninklijke paar te begroeten. “We hebben eindelijk een man aan het hoofd, dat hoort zo”, stelt een bewoner van Otrobanda. Dat Maxima zijn Koningin is, is mooi meegenomen. “Zij is van hier en begrijpt ons temperament.”

Luister naar de reportage van Dick Drayer

Noris Bernadina heeft wel staan kijken toen de koning en de koningin door Otrobanda wandelden, maar ze begrijpt er niets van: “daar komt het riool uit op de straat en behalve het huisje van mijn broer staan hier alleen maar krotten en ruïnes”, zegt ze, “hoe kan hij dat nu leuk vinden?” Ze klaagt ook over haar uitkering. “Ik heb vanmiddag net iets meer dan honderd gulden bijstand opgehaald, maar dat is direct opgegaan aan de water- en lichtrekening”, ze trekt een rekening van Aqualectra uit de envelop en wappert met het papier. “Voor mij is het geen feestelijke dag, maar een hele gewone dag met de zorgen van alle andere dagen.” Ze begrijpt wel dat de koning daar ook niks kan aan doen, maar als hij hier iets in de melk te brokkelen had, dan moest hij maar zorgen voor banen. “Ik ben 52, in goede conditie en ik wil werken, maar er valt niks te werken”, zegt ze opstandig.


Als de koning het voor het zeggen had, dan moest hij maar eens snel werk maken van de bouw van het nieuwe ziekenhuis, vindt Sharisa Hato, “Ik vind het erg leuk dat hij hier is en ik wens de koning veel plezier hierzo in Otrobanda”. Het oude ziekenhuis ligt op een steenworp afstand maar de koning bezoekt het niet. ”Hij zou versteld staan van de toestand waarin het ziekenhuis verkeert en dan weet hij nog niet eens hoeveel artsen we hier tekort komen.”

Kinderen van de Marnix zitten klaar voor hun optreden (foto: Belkis Osepa)

Kinderen van de Marnix zitten klaar voor hun optreden (foto: Belkis Osepa)

Achterstallig onderhoud
Lerares Nederlands Ragna Walker van de Marnix VSBO-school heeft een positief verhaal: “Ik ben blij dat al mijn leerlingen boeken hebben en dat ze eindelijk zijn begonnen met het opknappen van de school”, zegt ze. De scholen op Curaçao kampen allemaal met groot achterstallig onderhoud en bij het begin van het schooljaar waren er voor de leerlingen geen boeken. “Ik heb maar les gegeven uit mijn oude boek en daar de lessen uit gekopieerd tot de leerlingen eindelijk hun boeken hadden, maar dat is nu goddank eindelijk in orde.” Ze is gepensioneerd, maar door het tekort aan leerkrachten Nederlands kon ze toch blijven werken en dat doet haar erg veel plezier. Ze geniet zichtbaar van het koninklijk bezoek en ze is trots op haar leerlingen van de eerste en tweede klas die een enig lied opvoeren.


Het Koninklijk paar sluit de eerste dag Curaçao vandaag af op het Brionplein. De eilanders hopen dat Maxima daar stiekem even mee zal swingen op de lokale muziek. “In Nederland is iedereen stijf, maar hier kan de Koningin zichzelf zijn”, lacht de buurtbewoner.

Door Elisa Koek