De jonge zeilers op de rand van de Quill, de vulkaan van het Statia - Foto: Annemiek Kusters

De jonge zeilers op de rand van de Quill, de vulkaan van Statia Foto: Annemiek Kusters

ORANJESTAD – De Golden Rock Regatta heeft voor de negende keer de eilanden rond St. Eustatius aangedaan. Deze regatta wordt georganiseerd in de week voor ‘Statia Day’. De uitreiking van de Golden Rock Regatta-prijs geeft extra sfeer aan de viering van de nationale feestdag van het eiland dat in de Cariben bekend staat als de ‘Golden Rock’.

 
Er deden dit jaar 22 teams mee, meer dan vorige jaren: dit had te maken met het koninklijk bezoek. Ook twee bijzondere boten waren van de partij. Vrijwilligersorganisatie “Overstagreizen” heeft 14 jonge mensen met een beperking de reis aangeboden.

Victor en Koen, schippers van ‘Overstagreizen’, zijn studenten die als vrijwilliger meevaren. Aan boord zijn vier schippers, vier begeleiders en een verpleegkundige. “Onze reizigers zijn jonge mensen van boven de twintig . Ze wonen zelfstandig en betalen hun eigen reis. De groep jonge mensen met bijvoorbeeld epilepsie of autisme beleven een avontuur, los van hun beperking. Op reis met ons voelen ze zich geen buitenstaander. Het verhoogt hun zelfredzaamheid enorm. Na de reis durven ze dingen die ze eerder nooit durfden.”

Het is de eerste keer dat ‘Overstagreizen’ meedoet aan de Regatta. Tot nu toe boden ze reizen in Nederland en in Griekenland aan, verder zijn ze nooit geweest. Twee van de begeleiders vonden St. Eustatius het fijnste eiland dat ze tijdens de Regatta hebben bezocht. “Dit eiland is echt Caribisch, er is zoveel te zien en te beleven, het is fantastisch”.

’s Avonds op het Statia Day feest staan de zeilers zichtbaar te genieten van hun omgeving. Het historische centrum van Oranjestad is schilderachtig en de sfeer is intiem en vriendelijk. De opvarenden kijken hun ogen uit.

De race gaat nog verder naar Basseterre. De meeste Regattagangers bekijken het middernachtelijke vuurwerk vanaf hun boot. Voor de lokale Statianen is het feest dan al losgebarsten.

Door Annemiek Kusters