De koning praat met de demonstranten

De koning praat met de demonstranten – foto Sulvienne Martijn

KRALENDIJK – Koning Willem-Alexander neemt de demonstranten die pleiten voor een referendum over de staatkundige status van Bonaire, serieus. “De koning begrijpt me”, zegt James Finies. “Hij vroeg: wat wil je?”

 
Voorzitter James Finies had aangekondigd te demonstreren tijdens het bezoek van het koningspaar. Maar hij deed het niet zoals verwacht op het Wilhelminaplein in Kralendijk. Samen met zijn groep stond hij met protestborden langs de openbare weg van Rincon terug naar Kralendijk.

Een reportage van Belkis Osepa

Zelfbesturend
Eerst stapte minister Ronald Plasterk uit de bus. “Wat zou u willen dat veranderd”, vroeg Plasterk. “We willen zelfbesturend worden”, aldus Finies. Plasterk antwoordde dat het eiland dat zelf mag beslissen. Dat is wat Finies wil: de kans krijgen dat Bonaire zelf besluit over haar toekomst.

 
Koning Willem-Alexander kreeg alom lof nadat hij onverwacht uit de bus stapte om met de demonstranten te praten. “Dit is top”, zegt een Bonairiaan langs de weg. “Goed dat hij dat deed.” Willem-Alexander: “We willen luisteren naar jullie problemen en de petitie in ontvangst nemen. We zijn blij om terug te zijn. We hebben beloofd weer met jullie te praten.”

 
Koning denkt mee
Dat deed hij. Tijdens de receptie later die middag sprak hij – samen met minister Plasterk – met Finies. “Hij heeft echt geluisterd. De koning zei dat hij mij begreep. Hij was bezig met meedenken en meepraten. Hij snapt waar ik het over heb.”

 
Legaal referendum
Volgens Finies is hij een stap verder met zijn streven voor een legaal referendum. “We hebben een legaal stuk met steun van 3500 handtekeningen. Dat is te vergelijken met 5 à 6 miljoen handtekeningen in Nederland. We proberen ons fundamenteel recht na te streven.”

 
Door Belkis Osepa