Stripbar Foxy Lady

Stripbar Foxy Lady

ORANJESTAD — Alex en Liliana Mathew zijn vanochtend door het Gerecht in Eerste Aanleg veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4,5 jaar en 22 maanden voor mensenhandel in de zogeheten Strea-zaak.

 
Tegen Alex Mathew was vijf jaar geëist. Omdat de behandeling langer dan drie jaar heeft geduurd gaan daar, naast de achttien maanden die hij al heeft gezeten, zes maanden vanaf. Bovendien moet hij 15.000 gulden boete betalen. Medepleger Liliana hoeft geen boete te betalen en ook zij krijgt wegens de lengte van de behandeling aftrek van de 24 maanden.

 
Overwicht en misbruik
Het Gerecht acht wettelijk bewezen dat beide verdachten zich schuldig maakten aan mensenhandel, omdat zij misbruik maakten van door hun gecreëerde en in stand gehouden situaties van overwicht. Hun slachtoffers kwamen in kwetsbare posities, waarbij zij niet konden vertrekken uit hun werksituatie in stripbar Foxy Lady.

 
Strippers werden misleid met de belofte dat zij veel geld zouden verdienen. Ze kwamen echter terecht in een situatie waarin zij niet alleen een stuk minder verdienden, maar ook in hun bewegingsvrijheid werden beperkt. Zo werden hun paspoorten afgepakt.

 
Mishandeling
Liliana trad binnen de organisatie op als aanspreekpunt. Alex had de leiding en maakte zich schuldig aan mishandeling en het onder druk zetten van de strippers, door seksueel getinte foto’s van ze te maken en te dreigen met publicatie daarvan.

 
Meerdere strippers die probeerden te ontsnappen, werden door hem of door anderen in opdracht van hem mishandeld. Ook heeft Alex een klant van Foxy Lady zwaar mishandeld en een werknemer bedreigd met het afzagen van een arm met een cirkelzaag.

 
Verweer
Alex kwam alleen opdagen voor het vonnis. Zijn echtgenote Liliana verblijft momenteel in de VS en is niet aanwezig. Nadat het verzoek van niet-ontvankelijk verklaren van het Openbaar Ministerie (OM) is afgewezen, onderbreekt hij de rechter. “Ik wil dit niet horen. Zeg maar hoeveel jaar ik krijg.”

 
Hierop zegt de rechter dat zij zelf bepaalt hoe zij een vonnis voorleest en dat er mensen in de zaal zijn die wellicht wel belang hebben bij de informatie. Alle verweren en verzoeken tot schorsing zijn afgewezen, ook het verweer dat niet alle getuigen zijn gehoord, omdat van een aantal de verblijfplaats onbekend was. Dat Alex op gegeven moment geen rechtbijstand had, wordt terzijde gelegd.

 
Mathew had eerder gebroken met advocaat John Zara en zijn Nederlandse raadsman Abraham Moscowicz was tijdens de behandeling van het tableau geschrapt. De rechter vindt dat Matthew geen aantoonbare inspanningen heeft verricht om aan nieuwe rechtsbijstand te komen, terwijl hij hier tijd genoeg voor had. Op een gegeven moment weegt de noodzaak tot berechting dan ook zwaarder dan of de verdachte wel of geen advocaat heeft.

 
Hoger beroep
Mathew zegt meteen in hoger beroep te gaan. “De consequenties daarvan zullen voor jullie allemaal zijn”, zegt hij. De Strea- zaak dateert al uit 2010, nadat striptease-danseressen in het buitenland aangifte deden van mishandeling en misbruik in stripclub Foxy Lady te San Nicolas. Het groeide uit tot de belangrijkste mensenhandel zaak op Aruba, in een periode waarin ook vanuit de State Departement in de VS extra aandacht kwam voor mensenhandel in de regio.

 
Door Ariën Rasmijn