Koning en koningin luisteren aandachtig naar uitleg over ecologisch tuinieren - foto: Jean Mentens

Koning en koningin luisteren aandachtig naar uitleg over ecologisch tuinieren – foto: Jean Mentens

THE BOTTOM – Koning Willem Alexander en koningin Máxima kwamen vanochtend even over half tien aan op Saba, voor de tweede etappe van hun kennismakingsbezoek aan de eilanden van de Nederlandse Cariben.

 
De “Unspoiled Queen” lag er opgepoetst en mooi versierd bij. Volgens de chauffeur van het busje waar het overtalrijke perskorps mee achter het koninklijk paar aanrijdt, zijn de Sabanen en de publieke diensten bijna tien dagen bezig geweest om alles op orde te brengen. De moderne legende wil dat Saba het lievelingseiland van de Oranjes is. Beatrix zou zulks hebben toegegeven bij haar emotioneel verlopen bezoek van twee jaar geleden.


Druk programma
Onmiddellijk na aankomst werd het Sabaanse volkslied opgevoerd door een kinderkoor. Het koninklijk paar volgde een programma met een bezoek aan een historische site, een sociaal project waar op ecologisch verantwoorde wijze groenten worden verbouwd en woonden ze een uiterst geslaagde culturele manifestatie bij op het Queen Juliana sportterrein. Later werd nog een sociaal woningbouwproject in de hoofdplaats The Bottom bezocht en werden er gesprekken gehouden met bestuurders.

 
De Sabanen zijn zeer verguld met het koninklijk bezoek en zijn, nu drie jaar na de ontvlechting van de Antillen, ook wel blij met de status van bijzondere gemeente. Ze klagen nog maar over één ding: de enorm toegenomen levensduurte. De voorbeelden die worden aangedragen zijn bijna absurd te noemen, maar blijken te kloppen bij een bezoek aan de plaatselijke supermarkt. Een pot pindakaas kost acht dollar, een groot blik zalm dertien dollar vijftig, een potje yoghurt ietsje onder de drie dollar. “Je leert erg zuinig te leven”, zegt een Sabaanse moeder die net haar zoontje ophaalt na afloop van de culturele vertoning, met gevoel voor understatement.

 
Duur schoentje
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken werd door de Nederlandse journalisten die goed in de gaten hebben dat het dure schoentje toch wel erg knelt, gevraagd wat hij daar aan gaat doen. Het antwoord is ontmoedigend: “Er is veel verbeterd na 10-10-10, de zorg, het onderwijs. Over andere terreinen hoor je klachten, met name over de kosten van levensonderhoud en over de toestand van het wegennet. Je kan natuurlijk niet van de ene dag op de andere een wegennet perfect maken. Over de dubbele importheffing die de producten hier zo duur maken zijn we goed in gesprek met St. Maarten, maar dat is in de praktijk vaak ingewikkeld. Of daar op de korte termijn een oplossing voor komt, kan ik niet beloven.”

 
Wankelende energievoorziening
Het gewezen Sabaanse lid van de Antilliaanse Staten, Ray Hassell, nu lid van de Raad van Commissarissen van energiebedrijf GEBE, waarschuwt dat er snel een oplossing moet komen voor de energievoorziening van het eiland. Er is nog steeds niets beslist over de duurzame vervanging van de stroom die uit St. Maarten wordt betrokken.

 
“Wordt het zonne-energie of windenergie?”, vraagt hij zich af, “de beslissing moet onderhand worden getroffen want 4 december worden de aandelen overgedragen en per 1 januari staan we op eigen benen, dan levert SOL uit St. Maarten geen brandstof meer voor onze centrale. Voor de aankoop elders is nog geen subsidie. Als die er niet komt kunnen we de vlag halfstok hijsen en het eiland sluiten.”

 
Door Jean Mentens