De Marnixschool die Willem-Alexander en  Máxima maandag bezoeken - foto: Belkis Osepa

De Marnixschool die Willem-Alexander en Máxima maandag bezoeken – foto: Belkis Osepa

WILLEMSTAD – “Mag ik echt niet komen kijken? Nou ja, ik doe het gewoon”, zegt een bewoonster in de wijk direct achter de Marnix School en Marnix College Rio Canario. Zij is wel benieuwd naar koning Willem-Alexander en koningin Máxima die de scholen op maandag bezoeken.

 
De school plaatste vorige week een brief in de brievenbussen van de buurtbewoners, waarin ze worden gevraagd op die ochtend de auto’s binnen te parkeren. Directeur Elizabeth Taylor van de Marnixschool meldt in de brief dat in het weekeinde rondom de school wordt schoongemaakt. De buurtbewoners worden verzocht om ook de tuin en rondom het eigen perceel schoon te maken.

 
Geen pottenkijkers
Buurtbewoners en ouders van leerlingen mogen niet komen kijken tijdens het bezoek. De school geeft geen commentaar op de inhoud van de brief en verwijst door naar de directie van de Vereniging voor Protestants Christelijke Onderwijs (VPCO). Directeur Diana Lorier-Kooi van de VPCO wil ook niet ingaan op de brief.

Klik op de brief om te vergroten

Klik op de brief om te vergroten

 
Ragmiel (21) heeft de brief gelezen. “Ik ga de tuin en daarbuiten goed schoonmaken. Ik wil niet op mijn kop krijgen van de directeur. Ze kent me goed. Vanaf de kleuterklas zat ik op de Marnix.” Een werkster in dezelfde straat betwijfelt of haar werkgever de tuin laat schoonmaken. Het gras is behoorlijk hoog. “Voor de veiligheid parkeer ik mijn auto binnen. Maar of de tuin wordt schoongemaakt? Nee, denk ik niet. Het is nu regentijd. De grote schoonmaak gebeurt pas in december.”

 
‘Mijn tuin is altijd netjes’
De meeste buurtbewoners geven aan de tuin niet speciaal schoon te maken omdat het koningspaar op bezoek komt. “Mijn tuin is altijd netjes”, zegt een bejaarde man. “Ik ben niet zo koningshuisgezind. Ik zie het koningspaar niet als een bezienswaardigheid. Zelfs niet als ik er geld voor krijg! Ik heb wel respect voor de koning, maar ga geen moeite doen. Ik ben een eenvoudige burger. Ik zie het wel op de televisie.”

 
Dennis Mahabeer is erg enthousiast. Aan zijn tuin hoeft hij niets te doen, want die is altijd netjes. “Ik ga de straat vegen. Dat doe ik normaal ook.” Mahabeer is nooit in Nederland geweest. “Ik ben bijzonder trots dat ik Nederlander ben. Het is voor mij een eer om Willem-Alexander en Máxima van dichtbij te zien.”

 
Protocol
Mahabeer snapt waarom men zo formeel doet over het koninklijk bezoek. “Alles moet volgens protocol. Het heeft ook met veiligheid te maken, daarom is het redelijk dat de auto’s binnen worden gezet. Curaçao is deel van het Koninkrijk, dus is het billijk dat je schoonmaakt.” Het niet mogen kijken, vindt Mahabeer jammer. “Ik ga tegen die tijd buiten staan wachten, om de stoet langs mijn huis te zien rijden. Dat is mijn voorrecht.”

 
Een andere buurtbewoonster vindt het een beetje overdreven. Ze wil de wens van het koningspaar om zoveel mogelijk mensen de kans te geven hen te zien of te ontmoeten, vervullen. “Gaan kijken, dat doe ik zeker. Ten tijde van koningin Beatrix gingen we massaal de straat op en zwaaiden we met vlaggetjes om haar welkom te heten.”

 
Door Belkis Osepa en Elisa Koek