Still uit de documentaire 'Drie jaar na 10-10-10'

Still uit de documentaire ‘Drie jaar na 10-10-10’

DEN HAAG/KRALENDIJK – Kamervragen van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer illustreren de sociaal-economische zorgen van Bonairianen.

 
De Kamervragen hebben betrekking op de uitzending ‘Caribisch Nederland, drie jaar later Bonaire’ van de publieke omroep NTR. De omroep zond in oktober een driedelige serie uit waarin Caribisch Nederland drie jaar na de staatkundige veranderingen in beeld wordt gebracht.

 
Koopkracht
De Kamerleden Roelof Van Laar en Ed Groot (beiden PvdA) stuurden afgelopen vrijdag een reeks vragen naar minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatsecretaris Frans Weekers van Financiën. Van Laar en Groot willen van de bewindslieden weten of de verklaringen in de uitzending, over de teruglopende koopkracht en prijsstijgingen bij gelijkblijvende salarissen, kloppen.

 
Al enige tijd hebben de Consumentenbond Bonaire, andere instanties en Bonairianen de noodklok geluid over de hoge prijzen in de supermarkten en de tarieven voor stroom en elektriciteit. Van Laar en Groot willen weten wat de oorzaken zijn van de hoge tarieven en wat voor instrumenten Plasterk heeft om daar iets aan te doen. Ook de overstap van de Antilliaanse gulden naar de Amerikaanse dollar moet volgens hen onder de loep worden genomen.

 
Informele economie
Een onderwerp dat apart aandacht verdient van Plasterk en Weekers zijn de economische activiteiten op de BES-eilanden. De wisselwerking tussen de informele en formele economie moet uitgezocht worden. Van Laar en Groot vragen zich af of de omvang van de informele economie sterk is afgenomen ten behoeve van de formele economie.

 
Door Belkis Osepa