Bonairianen staan massaal in de rij bij de rechtbank - foto: Belkis Osepa

Verkeersovertreders gaan bij de rechtszaal naar binnen – foto: Bòi Antoin

KRALENDIJK – Het aantal Bonairianen dat hun verkeersboetes niet kan betalen door gebrek aan geld, stijgt.

 
Ze staan massaal in de rij bij de rechtbank in Kralendijk om tijdens de behandeling van hun zaak een betalingsregeling te treffen. “Het is niet zo dat ik niet wil betalen, ik kan het gewoon niet”, zegt verdachte M.K. tegen rechter Joop Drop.

 
Hoofdofficier van Justitie David van Delft zegt dat het aantal proces-verbalen voor verkeersovertredingen licht is gestegen. Een deel van de overtreders schikken van te voren en betalen een transactiebedrag. Een ander deel laat de zaak voorkomen.

 
Van Delft ziet nauwelijks een verandering rondom de betaling van verkeersboetes. Rechtbankverslaggever Bòi Antoin wel. “Ze trotseren hun schaamte en verschijnen in de rechtszaal. Een duidelijke indicatie dat zij niet anders kunnen.”

 
Uitschieter
De aantallen proces-verbalen bij verkeerscontroles en/of bij aanrijdingen fluctueren over de jaren, zegt Van Delft, maar zijn niet significant. “Er is wel een lichte stijging in de aantallen ten opzichte van 2010. Het aantal verbalen in 2011 was een uitschieter.” In 2010 heeft de politie in totaal 319 proces-verbalen uitgeschreven op Bonaire. Het aantal in 2011 was 536 en in 2012 397. Dit jaar tot en met oktober heeft de politie al 451 proces-verbalen uitgedeeld.

 
Overtreders kunnen vóór de zittingsdatum de boete voldoen. Het transactiebedrag is lager dan de eis tijdens de rechtszitting. De boetes per soort overtreding staan vast. Het fout parkeren bijvoorbeeld kost 30 dollar, op de zitting 45 dollar.

 
Goed recht
Volgens Van Delft komen doorgaans best veel mensen naar de rechtszitting. Sommigen zijn het niet eens met de politie, anderen vinden de boete te hoog. “Als zij een afbetalingsregeling willen, is dat hun goed recht.” Van Delft vindt dat nauwelijks iets is veranderd rondom de betaling van de boetes. “Het gaat al jaren zo: een deel betaalt het transactiebedrag en een deel laat de zaak op de terechtzitting komen.”

 
Praktijk
De praktijk wijst uit dat meer mensen kiezen om de zaak voor te laten komen, hoewel de boete dan hoger uitvalt. Antoin merkt op dat veel overtreders de boetes hoog vinden. “Daarom willen zij een betalingsregeling. Dat kan je alleen regelen bij de rechter.”

 
Fiets
Rechter Joop Drop legde deze week uit in de rechtszaal dat betalingsregelingen alleen getroffen kunnen worden bij boetes hoger dan 125 dollar. Verdacht M.K. gaf toe dat hij fout zat. Hij reed zonder geldige verzekerings- en belastingpapieren. Nu fietst hij, omdat hij geen geld heeft om de verzekering- en autobelasting te betalen. Hij houdt eind van de maand slechts zeshonderd dollar over.

 
Voor twee verkeersovertredingen kreeg M.K. een transactiebedrag van 375 dollar als boete van het OM. Uiteindelijk heeft rechter Drop een betalingsregeling geaccordeerd van 75 dollar per maand in plaats van 20 dollar zoals M.K. vroeg. Antoin: “Vroeger kwam men met hun proces-verbaal naar de rechtbank, omdat zij daarmee niet eens waren. Nu is het anders. Nu komen zij voor een betalingsregeling.” Uit de verhalen in de rechtszaal merkt Antoin op dat veel van de overtreders een minimuminkomen verdienen.

 
In de rechtszaal zijn ook schrijnende gevallen te horen. Zoals een mevrouw die de rechter uitlegt, dat zij geld heeft moeten lenen om de verzekering en belasting van haar auto te betalen. Zij was op weg om het geld op te halen toen ze door de politie werd aangehouden.

 
Door Belkis Osepa