Saint James School of Medicine

KRALENDIJK – De Saint James School of Medicine (SJSM) op Bonaire heeft zelf ervoor gekozen te stoppen met de procedure om aan de voorwaarden voor Nederlandse erkenning te voldoen.

 
Dat schrijft minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in een reactie op Kamervragen van Roelof Van Laar en Mohammed Mohandis (PvdA). De SJSM heeft eerder dit jaar al aangekondigd per 1 januari 2015 de deuren te sluiten. De school vertrekt naar Anguilla.

 
Accreditatie
De SJSM voldoet niet aan de Nederlandse accreditatie normen volgens de eisen van de Onderwijsinspectie om legaal medisch onderwijs te verzorgen op Bonaire. Zonder de Nederlandse erkenning kan de school niet geregistreerd blijven in de International Medical Education Directory (IMED). De Amerikaanse Educational Commission for Foreign Medical Graduates (ECFMG) heeft de medische school tot 1 oktober 2013 de tijd om de zaken in orde te krijgen.

 
Om de Nederlandse erkenning te krijgen, moest de SJSM een procedure volgen op grond van de wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Een verzwaarde toets en een onderzoek door de onderwijsinspectie maken deel uit van de procedure.

 
Procedure gestopt
Bussemaker: “De medical school heeft ervoor gekozen de aanvraag voor die toets in te trekken. Daarmee is de voorgeschreven procedure stilgezet. De instelling kan wel blijven bestaan, maar is daarmee geen instelling voor hoger onderwijs naar Nederlands recht geworden.”

 
Robby Beukenboom, fractieleider van de Democratische Partij op Bonaire, heeft eerder dit jaar bij de lokale overheid erop aangedrongen, om al het mogelijke te doen zodat de school openblijft. De school zit al bijna dertien jaar op het eiland zit. Een sluiting za volgens Beukenboom een grote ramp betekenen voor de economie van het eiland.

 
Gevolgen
Bussemaker stelt in haar brief aan de Kamer dat het vertrek van de medical school onvermijdelijk enige gevolgen zal hebben voor de economie van Bonaire. “Over de omvang kan ik geen uitspraak doen.”

 
De minister benadrukt in haar brief aan de Kamer dat sinds 2008 de SJSM voldoende de gelegenheid heeft gekregen om de Nederlandse erkenning te krijgen. De school kreeg in het verleden een overgangsperiode, zodat de registratie in het Amerikaanse register (IMED) gehandhaafd kon blijven. De registratie is toen verlengd tot 1 oktober 2013. Herhaaldelijk is de school op de deadline gewezen.

 
De sluiting van de SJSM per 1 januari heeft geen gevolgen voor de Saba University of Medicine, aldus Bussemaker. “De Saba University of Medicine heeft de procedure met positief gevolg doorlopen en is erkend rechtspersoon voor hoger onderwijs. Dit betekent dat zij op de lijst van ECFMG blijft staan.”

 
Door Belkis Osepa