De 737-300 van Tiara Air. Foto: persafdeling ministerie van Toerisme en Transport.

De 737-300 van Tiara Air – foto: persafdeling ministerie van Toerisme en Transport.

ORANJESTAD — De Arubaanse luchtvaartmaatschappij Tiara Air heeft haar werknemers niet kunnen uitbetalen.

 
Valutarestricties in Venezuela – de grootste afzetmarkt van Tiara Air – zorgen ervoor dat het bedrijf niet snel genoeg haar geld ontvangt. De Arubaanse regering overweegt nu om voor het bedrijf garant te staan.

 
Spoedbijeenkomst
Minister Otmar Oduber (AVP) van Toerisme en Transport heeft dit tijdens een spoedbijeenkomst met het parlement en vertegenwoordigers van Aruba Tourism Authority (ATA) en Aruba Investment Bank (AIB) besproken. De regering overweegt om Tiara Air, die momenteel 135 werknemers in dienst heeft, financieel te ondersteunen.

 
Minister Oduber zegt dat indien dit gebeurt de voorwaarden helder moeten zijn. Hij vreest namelijk dat dit een precedent zou kunnen scheppen voor andere bedrijven die in de problemen kunnen raken, om een beroep te doen op de overheid. Vooralsnog lijkt het erop dat de oppositie oor heeft naar het mogelijk bijspringen van de overheid om Tiara. De luchtvaartmaatschappij breidde vorig jaar uit, met impliciete steun van minister Oduber en Directie Luchtvaart. MEP-leider Evelyn Wever-Croes zegt niet te willen dat de werknemers zo kort voor de feestdagen op straat komen te staan.

 
Vertragingen
Tiara zegt in de afgelopen maanden moeite te hebben met het in Venezuela omwisselen van dollars en het verplaatsen van dit geld naar Aruba. Bovendien heeft Tiara grote schulden om af te betalen. De vertragingen bij het ontvangen van het geld zorgden er afgelopen maand voor dat werknemers niet zijn uitbetaald.

 
Begin 2012 breidde de luchtvaartmaatschappij – een privébedrijf van de lokale ondernemer Alejandro Muyale – haar vloot uit met een 737-300 en werden er vluchten naar onder meer Colombia en Fort Lauderdale toegevoegd. Tiara Air benadrukt dat uiterlijk vandaag de werknemers hun loon krijgen. Bovendien wil Tiara Air minder afhankelijk worden van de Venezolaanse markt. Muyale zegt in gesprekken te zijn met nieuwe bestemmingen, onder meer in Colombia.

 
Venezuela is op dit moment na de Verenigde Staten de belangrijkste toeristische markt voor Aruba. In de afgelopen jaren hebben Venezolaanse toeristen de terugval in Amerikaanse en Europese bezoekers als gevolg van de wereldwijde economische crisis opgevangen. Het land hanteert echter al sinds 2003 een maximum aan buitenlandse valuta. Dit om deviezen zoveel mogelijk binnen de grenzen te houden.

 
Beleid
Dit beleid zorgt echter ook voor vertragingen in het ontvangen van betalingen in dollars en in de afgelopen maanden schijnt dit keer op keer het geval te zijn geweest voor Tiara Air. De luchtvaartmaatschappij vliegt regelmatig naar onder meer de hoofdstad Caracas en het nabijgelegen Punto Fijo. Naast dit systeem, waar naar verluidt vaak door hoge functionarissen van het regime mee wordt gesjoemeld, is er echter ook een zeer actieve zwarte valutamarkt.

 
President Nicolas Maduro verklaarde onlangs de ‘oorlog tot aan de dood’ hiertegen, evenals tegen de corrupte ambtenaren. Intussen heeft Cadivi, de overheidsdienst die het valutabeleid uitvoert, eind oktober de aanvraagprocedure opengesteld voor burgers die in de komende maanden met dollars inkopen willen doen in het buitenland via credit card.

 
Door Ariën Rasmijn