Scholengemeenschap Bonaire (SGB) wil meer aandacht te besteden aan ondernemerschap - foto: Belkis Osepa

Scholengemeenschap Bonaire (SGB) wil meer aandacht te besteden aan ondernemerschap – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Studenten op Bonaire moeten zich aan het einde van hun schoolcarrière ook zien als entrepreneur en niet alleen als werknemer. Scholengemeenschap Bonaire (SGB) wil het eenzijdig onderwijs veranderen door meer aandacht te besteden aan ondernemerschap.

 
De SGB wil studenten door middel van motivatiedagen laten zien dat zij kunnen kiezen waar ze werkzaam willen zijn op de arbeidsmarkt. Studenten in het laatste schooljaar krijgen workshops en training in de praktijk over de ondernemerschap.

Een reportage van verslaggever Belkis Osepa

Pro Animal Picture
De vijftienjarige Demi Holkenborg studeert economie op het niveau theoretisch kadergerichte leerweg. Verlegen vertelt ze over haar bedrijf Pro Animal Picture (PAP). Een groep studenten hebben het uitgewerkt. De eerste stappen om een ‘echt’ bedrijf te beginnen, zijn gelegd. PAP gaat persoonlijke souvenirs maken voor toeristen.

 
Trots
Docente Amilea Pieternella loopt trots rond en luistert naar al de mooie plannen van de studenten om een eigen bedrijf op te zetten. “Het onderwijs leert studenten hoe zij een werknemer kunnen worden, niet hoe zij een werkgever kunnen worden. Maar je moet van allebei weten, daarom is het goed hen te motiveren.”

 
Is Demi Holkenborg een potentiële entrepreneur? “Jazeker, ik heb een heleboel gezien”, zegt Pieternella. “De vraag is: zien zij zichzelf ook zo? Ze moeten zich in de spiegel kijken en vertrouwen dat ze het kunnen. Er moet een knop om.”

 
Door Belkis Osepa