KRALENDIJK – Nederland wil de woningmarkt op Bonaire, Sint Eustatius en Saba vlottrekken. Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst laat onderzoeken of de Nationale Hypotheek Garantie ook op de BES-eilanden te verstrekken is.

 
De Nederlandse regering analyseert ook of de sociale woningbouw vrijgesteld wordt van de vastgoedbelasting.

 
De woningcorporatie Fundashon Cas Boneriano (FCB) trekt al een aantal maanden aan de bel bij Nederland omdat de woningmarkt op Bonaire vastzit. Directeur Ben Oleana van FCB heeft de Nederlandse regering in een aantal brieven verzocht de problematiek rond de koop van een woning grondig te analyseren.

 
Nationale Hypotheekgarantieregeling
Volgens de FCB moet Nederland in overweging nemen om op de BES-eilanden de Nationale Hypotheekgarantieregeling in te voeren. Blok heeft de Tweede Kamer toegezegd deze mogelijkheid en de voorwaarden waaronder dit kan, te laten onderzoeken.

 
Ook de vastgoedbelasting die FCB moet betalen voor de sociale volkshuisvesting wordt de komende maanden onder de loep genomen. De sociale woningbouw op de drie eilanden zit in een moeilijk parket sinds de invoering van de vastgoedbelasting die na de staatkundige veranderingen in de plaats is gekomen van de winstbelasting. Oleana wil vrijstelling van de vastgoedbelasting. Blok gaat samen met de staatsecretaris van Financiën onderzoek om de vrijstelling mogelijk is.

 
Knelpunten
De knelpunten die de woningmarkt op de drie eilanden mee worden geconfronteerd staan op de agenda van het bestuurlijk overleg met de openbare lichamen van Caribisch Nederland dat deze week plaatsvindt. Nederland bekijkt de mogelijkheid om aanpassingen aan te brengen in de Wet huurcommissieregeling BES en het Burgerlijk Wetboek BES.

 
Door Belkis Osepa