Rappers Rahi, Prinston P., en Kilate  - foto: Tony Montana Music

Rappers Rahi, Prinston P., en Kilate – foto: Tony Montana Music

WILLEMSTAD – Op Curaçao zijn ze al een begrip. In Nederland worden sinds kort hun nummers in grote clubs gedraaid. Het succes van de Curaçaose jongens van Tony Montana Music lijkt geen grenzen te kennen.

Als het aan Prinston P., Kilate, Rahi en hun manager & producer Menasa ligt dan is dit nog maar het begin. “We willen niet perse veel geld verdienen, maar vooral een tijdloze muzikale indruk achterlaten.”


Ontstaan van Tony Montana Music
De 32-jarige Bryan Palm, die onder de alias Menasa opereert, is het brein achter Tony Montana Music. Altijd strak in het pak verplaatst hij zich van de ene afspraak naar de andere. Behalve dat hij vindt dat zijn groep zich moet onderscheiden door er ‘strak’ uit te zien, is zijn pak ook een bijkomstigheid van zijn dagelijkse baan als verzekeringsagent. De 25-jarige Prinston P. heet Prinston Poulina, Kilate gaat al 23 jaar door het leven als Dave Huerta en Rahi werd 30 jaar geleden door zijn ouders Raymond Isebia gedoopt.

“Net als de andere jongens kom ik uit een muzikale familie en ben al sinds mijn tienerjaren druk met muziek”, vertelt Menasa. Hij stond al vrij jong achter de draaitafel op grote houseparty’s, werkte samen met bekende namen zoals DJ Iski en Brainpower en was ook het brein achter de populaire Curaçaose rapformatie Immorales. Prinston P.’s vader componeerde muziek voor Doble R, terwijl Rahi’s vader dj is en Kilate uit de bekende Huerta muziekfamilie komt.

De naam Tony Montana Music is geïnspireerd op de hoofdpersonage uit de film Scarface uit 1983. “Deze personage ging van niets naar groots en dat is ook wat wij willen”, lacht Menasa.

Bob Marley
Dat de jongens van Tony Montana Music zich graag door grootheden laten inspireren blijkt ook uit hun allerlaatste single ‘Bob Molly’ die deze maand werd gelanceerd. “Het nummer is een hommage aan hun grote voorbeeld ‘Bob Marley’ en bevat Hip-hop, Trap en Reggae. “We doen niets standaard, daarom bestaan onze nummers altijd uit een mix en spreken we een heel breed publiek aan”, legt Menasa uit.

Tony Montana Music – Bob Molly

Het nieuwe album ‘Hitmen’, dat binnenkort uitkomt, is een duidelijk voorbeeld van het eclectische karakter van hun muziek. Alle ingrediënten zijn erop te vinden, van R&B, Trap, Reggae, House, Zouk tot Merengue.

Maatschappelijke rol
Over geld, status en politiek zul je de jongens van Tony Montana Music nooit horen rappen, maar dat betekent niet dat ze alleen maar oppervlakkige teksten brengen. “We kiezen vooral voor positieve boodschappen. Zo gaat het nummer ‘Sapo’ over roddelaars. Sapo betekent kikker, maar staat in Zuid-Amerika ook voor roddelaar en maken we roddelaars belachelijk op een grappige manier”, vertellen de jongens.

Trate, werd door Prinston P. geschreven en gaat over hoe je je geliefde goed moet behandelen. ‘Bida ta dushi’ (het leven is lekker) en ‘No Worry’ (maak je geen zorgen) spreken qua positiviteit voor zich. Zowel Prinston P. als Kilate en Rahi schrijven hun eigen nummers op basis van de thema’s die ze gezamenlijk bedenken.

Bescheiden groots denken
Voor de toekomst hebben de jongens grootste plannen. “We willen niet alleen de Nederlandse harten veroveren, maar ook Latijns-Amerika.” Ondanks hun grootse plannen blijven de jongens opvallend bescheiden. Ze lijken verlegen terwijl ze een paar avonden ervoor nog stampvolle zalen tot vreugdevolle waanzin hebben gedreven. Een houding die zeer zeldzaam is in de urban wereld, net als hun eclectische muziek.

Door Natasja Gibbs