Luna en Luca met de twee gedetineerden Foto Belkis Osepa

Luna en Luca met de twee gedetineerden – foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – De puppies Luca en Luna rennen blij kwispelend achter hun twee tijdelijke baasjes, wanneer zij tussen al de commando’s door een spelletje spelen. Ook de tijdelijke baasjes, twee gedetineerden, zijn ontspannen en hebben een lach op hun gezicht.

 
De Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) op Bonaire is zes weken geleden begonnen met een hondenproject in de gevangenis. Twee gedetineerden van de afdeling Jong Volwassenen trainen en verzorgen een keer per week twee hondjes onder begeleiding van het dierenasiel Animal Shelter Bonaire.

Reportage van Belkis Osepa

Animal Shelter
Gitta Nijman van de Animal Shelter ziet al duidelijke vooruitgang. “De twee jongens zijn heel enthousiast en blij als de twee honden weer komen. Je ziet de band groeien. Je kan een hond als vriend zien. Hij houdt onvoorwaardelijk van je. Het is iets moois om hier binnen te brengen.”

 
De vooruitgang bij een van de twee gedetineerden was ter plekke op te merken. Tijdens de training van Luca en Luna begon een medegedetineerde op de binnenplaats van de gevangenis zich op te winden. Zijn boosheid sloeg over in schreeuwen en schelden. De jonge gedetineerde liep kalm naar de man toe en begon zachtjes op hem in te praten, samen met toegesnelde gevangenbewaarders. In de tussentijd legde hij zijn hand op de rug van de tierende man.

 
hond 2Socialer
“Je ziet het zelf. Een duidelijke verandering in gedrag naar de anderen toe”, zegt Alette van der Veen hoofd van de afdelingen Zorg en Jong Volwassenen van de JICN. “De jongens zijn een stuk socialer geworden. Ze corrigeren elkaar zonder boos te worden.”

 
De gevangenisdirectie heeft een wachtlijst van gedetineerden die ook mee willen doen met het hondenproject. Van der Veen: “Ze reageren heel positief. Ze zien de honden los rond lopen en geven hen een aai en een kroel. Dit doen we nu drie maanden. Na evaluatie gaan we kijken of we meer puppies laten komen, zodat meer gedetineerden mee kunnen doen.”

 
Permanent
Van der Veen hoopt dat het project permanent wordt na de bouw van de nieuwe gevangenis op Bonaire. Daar kunnen de puppies blijven en verzorging en training krijgen van de gedetineerden tot ze negen maanden oud zijn. Daarna kunnen de honden geplaatst worden bij nieuwe baasjes.

 
Door Belkis Osepa