Afvalstort in Sint Joris (foto door Elisa Koek)

Afvalstort in Sint Joris (foto door Elisa Koek)

WILLEMSTAD – 2000 mensen staken de handen letterlijk uit de mouwen eind september. De eerste nationale vuilopruimdag was een succes te noemen, maar hun inspanning lijkt voor niets geweest.


Voor afvalverwerkingsbedrijf en sponsor van de Clean-up, Selikor is het geen verrassing dat de opgeruimde plekken twee dagen later weer vol lagen met zooi. Het bedrijf spendeert jaarlijks tienduizenden guldens aan het opruimen van illegaal afval. “Zo lang de wet Illegale Afvaldump non-actief blijft, is het eigenlijk onbegonnen werk om acties te ondernemen”, vertelt John Cijntje, Operations Manager bij Selikor.

Kijk naar de reportage van Elisa Koek


Tijdens de Curaçao Clean-up werd een half miljoen kilo aan afval opgeruimd. Cijntje hoopt dat de actie niet eenmalig is en er vaker soortgelijke evenementen worden georganiseerd. “De reden dat Selikor deze clean-up sponsorde, is omdat het de bedoeling is dat dit een terugkerend iets is. Door zulke dingen ontstaat meer bewustzijn voor het probleem en zijn mensen persoonlijk betrokken. Dat zie je nu al door foto’s die op sociale media worden gedeeld van mensen of auto’s die troep achterlaten. Op het moment dat de wet Illegale Afvaldump weer acties is, zouden deze mensen sancties opgelegd kunnen krijgen.”

Door Elisa Koek