Advocaat Michiel Bijkerk  -foto: Belkis Osepa

Advocaat Michiel Bijkerk -foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Een Venezolaanse gedetineerde in de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland heeft het kort geding tegen de Nederlandse staat verloren.

 
Advocaat Michiel Bijkerk spande het geding aan namens gedetineerde Angel Cuero Moreno en indirect ook namens vier andere gedetineerde immigranten. Bijkerk verzocht de rechtbank om minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie te gebieden een nieuwe berekening te maken van de straf van Cuero Moreno, waarbij rekening wordt gehouden met de voorwaardelijke invrijheidsstelling (VI).

 
Dringend
Het Gemeenschappelijk Hof van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft dit verzoek afgewezen. Volgens de rechters ‘doet zich de situatie niet voor dat het dringend noodzakelijk is om de minister een gebod op te leggen’.

 
Bij VI wordt een gevangene na twee derde van de opgelegde straf vrijgelaten. Voor gedetineerde immigranten op de BES-eilanden is dit niet mogelijk. Cuero Moreno komt volgens het vonnis daar pas in augustus 2015 voor in aanmerking. De rechtbank vindt dat niet gesteld kan worden dat Opstelten tegen die tijd weigert om Cuero Moreno in vrijheid te stellen.

 
Principe-uitspraak
Bijkerk is teleurgesteld dat het Hof geen principe-uitspraak heeft gedaan om aan te geven dat onderscheid tussen gevangenen discriminatoir is. Het Hof vindt dat een principe-uitspraak niet binnen het kader van een kort geding valt. Bijkerk: “Gedetineerde immigranten blijven in dezelfde limbo. Elk gedetineerde immigrant moet nu apart een zaak aanspannen. We gaan heel snel zo’n zaak indienen.”

 
Bijkerk noemt het opmerkelijk dat in de beschikking wordt toegegeven dat er op de BES-eilanden nog geen beleid voor gedetineerde vreemdelingen is. Volgens Bijkerk heeft de Nederlandse regering aangegeven hier zo spoedig mogelijk aan te gaan werken.

 
Door Belkis Osepa