IMG_0716Toen Bonaire op 10 oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland werd, ontstonden er twee eilanden. Er was het kleine, pittoreske, lieflijke Bonaire waar iedereen elkaar kent, niemand zich haast en waar de tijd is blijven stilstaan. Er kwam een snel, modern Bonaire bij, waar de regels vanaf 2010 aansloten bij die van het verre Holland. Bonaire was nog onontgonnen en de mogelijkheden voor snelle moderne jongens liggen er voor het oprapen.

Bij het ‘ontginnen’ van het eiland is de lokale bevolking amper betrokken en de Bonairianen hebben de nieuwe Nederlanders geen plaats weten te geven in hun cultuur. Met de komst van de nieuwe Nederlandse migranten met geld en een goede opleiding is er niet alleen veel volk bijgekomen op het eiland, maar die kunnen ook veel besteden. De prijzen van de levensmiddelen zijn in drie jaar tijd bijna vijftig procent gestegen. Zo sterk zelfs, dat niet alleen de Bonairiaan het niet meer redt met zijn kleine inkomen, maar dat zelfs de grootste Nederlandse ondernemer op het eiland steen en been klaagt.

Kijk naar de documentaire van de NTR over Bonaire