KRALENDIJK – In het derde kwartaal van 2013 is de inflatie op Bonaire en Saba licht gestegen. Op St. Eustatius is de inflatie juist licht afgenomen, zo laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten.

 
De inflatie op Bonaire steeg met 0,3 procent ten opzichte van het vorig kwartaal naar 1,8 procent, vooral tengevolge van gestegen prijzen voor recreatie en cultuur. Ook huishoudelijke apparatuur had een opwaarts effect op de inflatie. De prijzen van vervoer hadden juist een drukkend effect.

 
Op Statia is de inflatie in het derde kwartaal licht gedaald naar 1,7 procent. Dat betekent niet dat er sprake is geweest van algemene prijsdalingen, maar dat de prijzen minder hard zijn gestegen. In het tweede kwartaal was de inflatie nog 1,8 procent.

 
Voedingsmiddelen en huishoudelijke apparatuur en meubilair werden goedkoper. Ook de prijzen van horeca drukten de inflatie. Daartegenover stond dat de elektriciteisprijzen een fors inflatie-verhogend effect hadden. Deze daalden in het derde kwartaal weliswaar, maar een stuk minder fors dan een jaar eerder.

 
Stijging
Op Saba is de inflatie voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2011 gestegen. De inflatie kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op 1,4 procent. Dit is een stijging van 0,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Net als op Statia had elektriciteit een opwaarts effect op de inflatie. Op Saba droegen ook gestegen prijzen voor voedingsmiddelen bij aan de stijging van de inflatie.

 
Door John van Kerkhof