HILVERSUM – Antilliaanse meiden onder de 20 jaar in Nederland zijn zes keer vaker tienermoeder dan andere meisjes in Nederland. De eerste generatie Antillianen is wel ongeveer even vaak moeder als meisjes op Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal Antilliaanse en Arubaanse tienermoeders in Nederland blijft ongeveer stabiel, terwijl bij andere bevolkingsgroepen een afname te zien is. Per 1.000 Antilliaanse meiden van de eerste generatie worden ongeveer 39 baby’s geboren. In Caribisch Nederland zijn dat er 38 per 1.000 meisjes.

Het totale aantal Antilliaanse tienermoeders in Nederland schommelt tussen grofweg 140 en 210 geboortes per jaar sinds 2001. In 2011 werden in totaal 181 kinderen geboren bij Antilliaanse meisjes onder de 20 jaar.

Wat opvalt in de cijfers is dat het aantal Antilliaanse tienermoeders van de tweede generatie in Nederland langzaam stijgt. Het aantal Antilliaanse tienermoeders van de eerste generatie neemt juist langzaam wat af sinds 2001.

Nederlands laagterecord
In 2011 kregen in Nederland 2.365 meisjes onder de 20 jaar een kind, het laagste cijfer dat het CBS ooit heeft geconstateerd. Dat is minder dan 5 op 1000 meisjes. Wel bestaan er grote verschillen tussen de herkomstgroepen. Veertig jaar geleden lag het geboortecijfer nog op 22,3 per duizend meisjes. In vrijwel geen enkel ander Europees land is het geboortecijfer onder tieners nu zo laag als in Nederland.

Door Jamila Baaziz