Advocaat Michiel Bijkerk  -foto: Belkis Osepa

Advocaat Michiel Bijkerk -foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Advocaat Michiel Bijkerk eist in een kort geding een principe-uitspraak van de rechtbank om gedetineerde immigranten op Bonaire, Saba en Sint Eustatius niet meer te discrimineren.

 
Het kort geding tegen de Nederlandse staat en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dient op 15 oktober. Bijkerk heeft het kort geding aangespannen namens vijf gedetineerde immigranten in de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN).

Belkis Osepa in gesprek met Michiel Bijkerk

 
Hongerstaking
Ze waren al een aantal maanden in hongerstaking omdat zij niet in aanmerking komen voor de regeling Voorwaardelijke Invrijheidstelling (VI). Lokale gedetineerden mogen wel na goed gedrag, slechts twee derde van de straf uitzitten. De immigranten zitten de volledige straf uit.

 
Bijkerk: “Deze vreemde regeling is na 10-10-10 geïntroduceerd. Op Curaçao geldt het niet, maar gek genoeg heeft ook Sint Maarten de regeling ingevoerd. Ook daar is er een minister van Justitie die vindt dat vreemdelingen meer straf moeten hebben dan lokalen. Dat kan niet.”

 
Overigens is het zo dat als de gedetineerde immigrant VI krijgt, hij onmiddellijk terug naar zijn land van herkomst moet. “Het is financieel gezien een beetje dom om iemand langer in de gevangenis te laten. Je bent meer geld kwijt en je doet iemand onrecht aan.”

 
Discriminatoir
Al eerder hebben soortgelijke rechtszaken op Sint Maarten plaatsgevonden, die zijn gewonnen. “Helaas kan niet gesproken worden van een principe-uitspraak”, zegt Bijkerk. “De rechter heeft niet uitgelegd dat het discriminatoir is. Ik heb nu om een principebeslissing gevraagd.”

 
Sinds 10-10-10 gelden andere regels voor buitenlandse gevangenen als het gaat om de voorwaardelijke invrijheidstelling. Er moet in Nederland een wetswijziging plaatsvinden en dat neemt volgens de Rijksdienst Caribisch Nederland tijd.

 
Door Belkis Osepa