UPB partijleider James Kroom foto: Belkis Osepa

UPB partijleider James Kroon – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – James Kroon, de nieuwe politieke leider van de regeringspartij Union Patriótiko Boneriano (UPB), wil in het belang van Bonaire een platform creëren van de coalitie, oppositie en pressiegroepen. De samenwerking moet uitmonden in een lijst van onderwerpen die Bonaire met Nederland wil bespreken.

Kroon nam bijna een maand geleden het stokje over van partijleider Ramoncito Booi. Kroon’s visie heeft betrekking op de vooruitgang van Bonaire. De versterking met de oppositie en pressiegroepen moet daartoe bijdragen.

Belkis Osepa in gesprek met James Kroon

“We hebben allemaal hetzelfde doel”, zegt Kroon. “We hebben de beste wensen voor de bevolking. Dus dat moeten we ook waarmaken. Bijvoorbeeld pensioenen en bijstand moeten we oppakken. Met vijf punten op papier kunnen we tegen Nederland zeggen: ‘we zijn drie jaar verder, dit willen we met u behandelen’.” Kroon benadrukt wel dat de samenwerking ‘serieus’ moet gebeuren. “We moeten samen aan de punten werken. Iedereen mag politiek bedrijven, maar het moet op een andere manier. Want we kunnen tegen elkaar blijven schoppen, maar daar wordt Bonaire niet beter van.”

Bario’s
De gebieden gezondheidszorg, onderwijs, sport en infrastructuur krijgen veel aandacht op Bonaire. Een speerpunt voor Kroon worden de bario’s (wijken). Hij wil aandacht besteden aan de sociale omgeving van het Bonairiaanse volk. “Als de bario’s sterk worden, dan hebben we een sterkere Bonaire in de toekomst.”

De UPB is zich aan het opmaken voor de verkiezingen in 2015. Kroon wordt binnenkort vervangen als gedeputeerde. Hij wordt fractievoorzitter in de eilandsraad voor de UPB. Een strategische stap naar de verkiezingen toe, zegt Kroon. Hij moet zorgen dat de partij groter wordt. “UPB heeft altijd strategieën die betere resultaten moeten opleveren.”

Professionelen
Ook UPB-gedeputeerde Burney El Hage verlaat de politieke arena. Kroon wil jonge professionelen op de plek van de twee nieuwe gedeputeerden. “Afgestudeerden moeten ook de kans krijgen om de politiek in te gaan. Maar de sfeer moet wel veranderen. Als iemand zich gaat bemoeien met de politiek, dan moet hij het niet moeilijk krijgen en zich gaan afvragen wat hij te zoeken heeft in de politiek.”

Zwaar weer
De UPB bevindt zich al geruime tijd in zwaar weer. Kroon is in aanraking gekomen met justitie in verband met het uitgeven van een taxivergunning. Twee andere prominenten van de partij, ex-politieke leider Ramoncito Booi en gedeputeerde Burney El Hage, verschijnen op 25 november voor de rechtbank. Kroon kan niet duidelijk aangeven hoe hij de partij uit het zwaar weer kan halen. “We weten dat we niets gedaan hebben. We hebben een open hart voor iedereen. Wij doen ons werk. Laat zij hun werk doen. We wachten af.”

Door Belkis Osepa