HILVERSUM – De prijzen van basislevensmiddelen op Bonaire zijn respectievelijk 10 en 13 procent hoger dan op Curaçao en Aruba. Dat blijkt uit onderzoek dat onafhankelijk onderzoeksbureau SEO uitvoerde in opdracht van het Bestuurscollege van Bonaire.

SEO adviseert als tijdelijke oplossing voor de hoge prijzen van levensmiddelen om de prijzen te reguleren zodat consumenten op korte termijn goedkoper uit zijn. Op de langere termijn moet er mededingingsbeleid komen op het eiland.

Koert van Buiren (SEO) over prijsbeleid Bonaire (bijdrage: Jamila Baaziz)

SEO constateert in een vergelijkend prijzenonderzoek dat producten als koffie, rijst, suiker en olie gemiddeld 10 tot 13 procent duurder zijn dan vergelijkbare producten op de buureilanden. In totaal is tweederde van de onderzochte producten op Bonaire duurder dan op Curaçao. Verse producten als groenten en vis zijn niet onderzocht omdat dit geen homogene producten zijn.

Een opvallende conclusie van het onderzoek is dat het prijsverschil tussen de eilanden niet verklaarbaar is door transportkosten en belastingen die geheven worden om spullen van Curaçao naar Bonaire te vervoeren. SEO vermoedt dat het verschil zit in andere kosten, zoals een verschil in lonen, grondprijzen en andere belastingen. Hier is nog geen onderzoek naar gedaan. Ook speelt het mogelijk een rol dat er sinds kort op Bonaire een dominante speler is, ondernemer Gerard van den Tweel, die zo’n 60 procent van de markt in handen heeft waardoor er weinig sprake is van concurrentie.

Concurrentie
Bonaire zou twee trajecten moeten starten om meer controle te krijgen over de consumentenprijzen zegt Koert van Buiren, onderzoeker bij SEO. Voor de korte termijn is effectieve prijsregulering een manier om prijsverlaging te stimuleren. Op de langere termijn zou Bonaire een mededingingsbeleid moeten ontwikkelen om de prijzen en concurrentie te kunnen controleren.

Van Buiren: “Op korte termijn kan prijsregulering helpen om de prijzen te verlagen. Wij adviseren om de eindprijs voor de gebruiker te reguleren. Daarbij heeft de ondernemer volop ruimte om zelf een eigen prijsstrategie te bepalen en wordt hij geprikkeld om zo goedkoop mogelijk in te kopen.” Hoeveel lager de prijzen zouden kunnen worden, kan Van Buiren niet zeggen omdat hierbij veel factoren meespelen. Het starten met dit soort prijsregulering kan snel, omdat er al wetgeving is die hiervoor mogelijkheden biedt. Van Buiren: “Het Bestuurscollege bekijkt nu hoe ze dit gaan aanpakken.”

Ineffectief
De manier van prijsregulering op Curaçao en Aruba werkt niet effectief zegt Van Buiren, die deze methode voor Bonaire afraadt. Daar wordt de maximumprijs bepaalt op basis van de inkoopfacturen van de ondernemers, die daarop een vaste marge mogen berekenen. “Dan maakt het niet uit voor welke prijs je iets inkoopt, omdat die vaste marge er is.” Bonaire voerde in het verleden ook soortgelijk beleid, maar heeft dit al eerder afgeschaft omdat bleek dat dit niet werkt.

Het Bestuurscollege kan er ook voor kiezen om een alternatieve oplossing te zoeken waarbij er zelfregulering plaatsvindt. Daarbij maken ondernemers, het Openbaar Lichaam en de consumentenorganisaties op vrijwillige basis afspraken, aldus Van Buiren. “Prijsregulering lost immers het onderliggende probleem niet op van gebrek aan concurrentie. Hiervoor moet echt een mededingingsbeleid komen, maar dat heeft wat meer tijd nodig.”

Door Jamila Baaziz