De NTR cameraploeg aan het werk op St. Maarten - foto: Jean Mentens

De NTR cameraploeg aan het werk op St. Maarten – foto: Jean Mentens

De NTR zendt deze weken drie documentaires uit die gaan over de nieuwe status die Curaçao, St. Maarten en Bonaire drie jaar geleden hebben verworven na de ontbinding van het land Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010.

 
Aanstaande zaterdag wordt St. Maarten onder de loep genomen. Dat nieuwe zelfstandige land moest drie jaar geleden van nul beginnen met het inrichten van een eigen landelijke administratieve, justitiële en sociale infrastructuur. Het prille eerste succes van de nieuwe aanpak is te zien bij het indammen van de jeugdcriminaliteit op het eiland.

Kijk hier naar de documentaire over Curaçao

De documentaire die op zaterdag 19 oktober wordt uitgezonden gaat over Bonaire. Toen dat eiland een soort van gemeente van Nederland werd, ontstonden er naast het kleine, pittoreske Bonaire waar iedereen elkaar kent en waar de tijd is blijven stilstaan, een snel, modern Bonaire waar de regels vanaf 2010 aansloten bij die van het verre Holland. Dat trok veel migranten uit Nederland. Die twee Bonaires leven nu al drie jaar in onmin met elkaar.

De aflevering van afgelopen zaterdag gaat over Curaçao. Er wordt ingegaan op de politieke erfenis van Helmin Wiels, de vermoorde politicus die van de bestrijding van corruptie zijn levenswerk had gemaakt en aandrong op de sociale ontwikkeling van het eiland.

In de documentaire is te zien hoe de cameraploeg een lege kogelhuls vindt precies op de plek van de moord. Of die huls met de aanslag op Wiels heeft te maken moet nog worden onderzocht: de huls is ingeleverd bij het Openbaar Ministerie die ze heeft overgedragen aan het team dat de moord op de PS-politicus rechercheert.

Door Jean Mentens