GreenTown en de vakbonden debatteren over de toekomst van raffinaderij Isla - foto: Leoni Leidel-Schenk

GreenTown en de vakbonden debatteren over de toekomst van raffinaderij Isla – foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Fundashon GreenTown en leiders van de vakbonden PWFC en Apri kwamen zaterdag bijeen in Souax om te debatteren over het lot van raffinaderij Isla na 2019. Terwijl de vakbonden en Greentown nog steeds ‘agree to disagree’, zien ze beide het nut van het debat in.

 
Sentro di Bario Souax heeft het debat georganiseerd om bewoners de kans te geven om zich te laten informeren over een upgrading van de Isla of een ‘groene stad’ op de plek van de raffinaderij. Cornelio Bouis, vakbondsleider van Apri: “Het parlement heeft gekozen voor upgrading, daarom is het belangrijk om het volk te vertellen want onze plannen zijn voor een schonere raffinaderij.” Oprichter van Greentown, Andres Casimiri, ziet liever dat mensen geïnspireerd worden om thuis te debatteren over een toekomst zonder de Isla.

 
Leoni Leidel-Schenk in gesprek met de vakbondleiders en vertegenwoordigers van Greentown

 
Werkgelegenheid
GreenTown vice-president Sinuhe Oomen wil mensen laten inzien dat GreenTown een goed alternatief is dat werkgelegenheid creëert. “Het is logisch dat mensen zich zorgen maken over hun baan als de Isla sluit en wij kunnen die zorg sussen.” Oomen vindt het merkwaardig dat de vakbonden duidelijk ‘pro-isla’ zijn, terwijl zij zich volgens hem bezig moeten houden met behoud van arbeid, ‘of dit nou bij de Isla is of bij GreenTown.’

 
Angelo Meyer, vakbondsleider van PWFC, zegt dat ongeveer 10.000 mensen zonder werk komen te zitten als de raffinaderij sluit. “Tel daar ook hun familie bij op.” Hij staat open voor het idee van een groene stad, “maar niet op de plek van de Isla.”

 
Opinie
Op de bijeenkomst kwamen amper honderd mensen af. Casimiri noemt de opkomst teleurstellend. “Het is belangrijk dat men hier naartoe komt en een opinie vormt gebaseerd om de juiste informatie en niet alleen op emotie.” Binnenkort wordt het debat overgedaan in het buurtcentrum in Boca Sami.

 
Door Leoni Leidel-Schenk