EZ air

KRALENDIJK – De kleine luchtvaartmaatschappijen EZ Air en Divi Air vinden dat Nederland actie moet ondernemen om te zorgen dat Bonaire een goede en betaalbare luchtverbinding heeft met Curaçao. Het bestaan van de twee kleinere luchtvaartbedrijven die op Bonaire vliegen is in gevaar door de hoge kosten voor de luchtverkeersleiding.

 
Sinds 1 december vorig jaar moeten EZ Air en Divi Air zelf de terminal- en luchthaven benaderingsdiensten (air traffic control) betalen. De diensten worden geleverd door de Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider (DC-ANSP) op Curaçao. De totale kosten bedragen 1,7 miljoen dollar voor alle luchtvaartmaatschappijen die op Bonaire vliegen.

 
Belkis Osepa in gesprek met Percy Lauffer

 
Verantwoordelijkheid
EZ Air en Divi Air hebben al een aantal gesprekken gevoerd met Nederlandse ambtenaren om de problematiek voor te leggen. Ze moeten nu weer gaan terugkoppelen met de Nederlandse ministeries. Percy Lauffer, woordvoerder van EZ Air en Divi Air, stelt dat Nederland de verantwoordelijkheid moet nemen. Voor de privatisering van DC-ANSP en de staatkundige veranderingen op 10-10-10 werden de kosten van air traffic control door de Bonairiaanse overheid betaald.

 
Lauffer: “Het is een politieke beslissing die Nederland moet nemen. Kleine vliegtuigen met een gewichtscapaciteit van 5,7 ton moeten vrijstelling van betaling krijgen. In het verleden hadden kleine vliegtuigen een vrijstelling via een ministeriële regeling. Maar de regeling is veranderd, waardoor ook kleinere vliegtuigen moeten meebetalen aan de kosten voor air traffic control.

 
Doorberekening
De twee vliegmaatschappijen moeten nu 75 dollar per vlucht betalen voor de diensten van DC-ANSP. Aangezien ze een capaciteit hebben van acht stoelen, zou EZ Air en Divi Air ongeveer 9 dollar moeten doorberekenen aan de passagier. De verhoging is volgens directeur René Winkel van EZ Air geen optie. Ze zullen nog meer passagiers verliezen. “Nu al heb ik mijn vluchten moeten verlagen van vier naar twee per week. Sinds drie weken vlieg ik slechts in het weekend naar Bonaire.”

 
EZ Air en Divi Air vrezen vergaande gevolgen als de situatie voortduurt. Een andere optie is als de passagier de extra kosten apart gaat betalen. Lauffer: “De rek is er al uit. Als wij de tarieven gaan verhogen, is er minder stoelbezetting. Maar dan kunnen we niet met slechts een of twee passagiers vliegen. Dan moeten we de deuren sluiten en 45 man naar huis sturen.”

 
Commissie
Politiek Den Haag heeft de problematiek in het luchtverkeer tussen Curaçao en Bonaire al opgepakt. Voorzitter Jeroen Recourt van de Commissie Koninkrijksrelaties heeft aangegeven de brandbrief van EZ Air en Divi Air te zullen verspreiden binnen de commissie. Ook de Curaçaose minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning reageerde in de lokale middagkrant Amigoe. Hij stelt dat de twee luchtvaartbedrijven een enorme schuld hebben openstaan bij DC-ANSP, die afgelost moet worden. Balborda heeft al een commissie in het leven geroepen die met een voorstel moet komen voor behandeling binnen het Koninkrijk.

 
Door Belkis Osepa