FinalArtworkTulaTheRevolt

WILLEMSTAD – De film over het Nederlandse slavernijverleden op Curaçao, Tula the Revolt, is in de prijzen gevallen op het internationale filmfestival in Trinidad & Tobago. De film werd onderscheiden met de titel van ‘Best Caribbean Film by an international filmmaker’.

 
De film van regisseur Jeroen Leinders en director of photography Dolph van Stapele ging begin juli in Nederland en op Curaçao in release en trok uitverkochte zalen. In de internationale productie schittert Hollywood acteur Danny Glover en dit wekte al maanden voor de officiële release aandacht van diverse internationale filmfestivals.

 
Verhaal
Tula (Obi Abilli), een slaaf op het eiland Curaçao, wordt zich steeds bewuster van de ongelijkheid tussen zijn volk en hun blanke onderdrukkers. Als hij van zijn geliefde Speranza (Natalie Simpson) verneemt dat de slavernij op Haïti is afgeschaft, pleit hij voor vrijheid en gelijkheid tussen zwart en wit. Tula krijgt echter geen gehoor bij zijn ‘plantage-eigenaar’ Van Uytrecht (Jeroen Willems) maar wel bij zijn eigen volk die geïnspireerd door zijn wilskracht, het werk neerlegt en zich bij hem aansluit. Als het nieuws van de oproer Gouverneur De Veer (Jeroen Krabbé) bereikt, stuurt deze Nederlandse troepen onder leiding van kapitein Van Westerholt (Derek de Lint) naar de plantage. Tula die tegen wil en dank uitgegroeid is tot leider van de opstand, wil met woorden tot een vreedzame oplossing komen. Hij beseft al snel dat hij dit idealistische idee moet laten varen om samen met de andere slaven te vechten voor vrijheid, gelijkheid, en broederschap.

 
Door: Natasja Gibbs