Mike Eman viert de overwinning van AVP op het partijhuis - foto: Ariën Rasmijn

Mike Eman viert de overwinning van AVP op het partijhuis – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Regeringspartij AVP is de grote winnaar van de Statenverkiezingen op Aruba. De partij van premier Mike Eman wist met een totaal van 33.123 stemmen dertien zetels in het parlement te halen, inclusief één restzetel.

 
Daarmee breidt AVP haar absolute meerderheid in de Staten uit met een extra zetel. AVP breekt meerdere records. Het is voor het eerst sinds het ingaan van de Status Aparte dat een partij dertien zetels behaalt. Bovendien is het de eerste keer dat een zittende partij met meer stemmen wordt herkozen.

 
Vijftien
Eerder op de dag verklaarde partijleider Eman vijftien zetels te gaan halen. Na de uitslag en een feestelijk ontvangst door een uitzinnige menigte voor het partijhuis in Oranjestad, verklaarde Eman erg blij te zijn met het bereikte resultaat. In zijn toespraak naar de menigte toe wees de partijleider er op dat de partij sinds haar zware nederlaag in 2001 gestaag is blijven groeien bij elke verkiezing.

 
Duidelijk
Vlak nadat de stemresultaten op het hoofdstembureau binnenkwamen, werd het al heel snel duidelijk dat AVP wederom de grootste partij zou worden. In veruit de meeste stemlokalen won de groene partij met grote cijfers. Opvallend detail is dat de groei van AVP in al die stemlokalen vrijwel evenredig stond aan de verliezen van MEP. Die partij blijft met 17.805 stemmen alsnog de grootste oppositiepartij met zeven zetels (waarvan een restzetel). Dat is één minder dan werd behaald in 2009, ondanks dat MEP dit keer in zo goed als alle stemlokalen in stemmen achteruit is gegaan.

 
Oppositiepartij PDR bleef steken op een zetel, ondanks een flinke stijging van stemmers. De partij van Andin Bikker haalde 4432 stemmen, wat toch niet genoeg bleek om een tweede zetel naar binnen te slepen. Eerder op de dag gaf Bikker aan tussen de drie en zes zetels te kunnen behalen. UPP van Booshi Wever valt helemaal buiten de boot, en schaart zich bij PPA en RED als partij die het de komende vier jaar buiten de Staten moet doen. Of hiermee het eind van de politieke carrière van Wever wordt ingeluid, is vooralsnog onduidelijk.

 
Geen incidenten
De verkiezingsdag verliep zonder incidenten, liet Glenn Thodé, voorzitter van de Commissie van Goede Wil weten. Qua incidenten ging het niet verder dan enkele klachten over partijflyers die bij stemlokalen werden uitgedeeld, wat verboden is. Ondanks de benauwende hitte waren veel mensen op de been om kandidaten te vergezellen naar de stembus. Al sinds donderdag is het eiland drooggelegd. Opvallend was de hoeveelheid extra politie-eenheden.

 
Individuele stemmen
Vanaf vandaag worden de individuele stemmen geteld. Dat proces is hoofdwaarschijnlijk op maandag klaar, waarna duidelijk wordt hoeveel stemmen de kandidaten en partijleiders hebben gekregen. In dat opzicht zijn er verschillende interessante races. Zo kan worden achterhaald wie de populairste kandidaten zijn. Bij AVP zijn wat dat betreft de ogen gericht op onder meer Toerisme-minister Otmar Oduber en het populaire Statenlid Juan David Yrausquin.

 
De partij wil bovendien graag zien dat Betico Croes’ oude stemmenrecord van 10.000 voorkeursstemmen door partijleider Eman wordt gebroken. Bij MEP zou het weleens kunnen gebeuren dat Dangui Oduber, zoon van de oud-partijleider Nelson Oduber, of Betico Croes’ zoon Glenbert meer zetels halen dan de partijleider.

 
Door Ariën Rasmijn