PHILIPSBURG – De politie heeft gisteren een 38-jarige man gearresteerd, vlak nadat hij de rechtszaal verliet waar hij was veroordeeld to achttien maanden gevangenisstraf wegens het verduisteren van 220.000 dollar bij zijn voormalige werkgever, het Westin Hotel. De verdachte, Anutha Chevan Gooneratne, had hier kennelijk niet op gerekend, omdat het OM drie weken geleden nog een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden en 240 uur dienstverlening had geëist.

 
De reden voor de milde eis was dat er volgens het OM geen celruimte is om straffen uit te voeren voor verdachten die op vrije voeten zijn. Chooneratne kwam met zijn advocaat Jairo Bloem daarom redelijk onbekommerd naar de rechtbank om de uitspraak aan te horen. Rechter Koos van de Ven maakte duidelijk dat hij geen boodschap heeft aan de overwegingen van het OM en dat het erom gaat of een straf passend is.

 
Chooneratne was kamermanager bij het Westin. Hij boekte gelden die voor het hotel bestemd waren gedurende meer dan twee jaar over naar zijn eigen bankrekening. Een financieel manager die de fraude ontdekte, kocht hij af met betalingen van 2.000 dollar per maand.

 
Salaris
De verdachte zei dat hij uit onvrede over zijn salaris tot de verduistering was gekomen. Het Westin betaalde de man een jaarsalaris van 60,000 dollar, en tussen de 300 and 500 dollar in bonussen per maand, terwijl hij ook 500 dollar per maand aan fooien incasseerde.

 
Door Hilbert Haar