HILVERSUM – De zorgbemiddeling van patiënten die vanuit de Cariben naar Nederland worden gestuurd voor een medische behandeling staat onder druk. Bemiddelingsorganisatie Holland Intercare zegt op dit moment niet kostendekkend te werken en gaat binnenkort opnieuw onderhandelen over de tarieven met de Caribische zorgverzekeraars.

Maarten Boon van Holland Intercare (bijdrage: Jamila Baaziz)

Holland Intercare (HIC) krijgt per patiënt 410 euro bemiddelingskosten om opvang, accommodatie, dagvergoeding en medische afspraken voor een patiënt te regelen. En dat is niet genoeg, constateert directeur Maarten Boon HIC: “Het speelt een rol dat het financieel lastig is, maar dat is niet doorslaggevend. We regelen het allemaal wel, maar we moeten schipperen. Binnenkort gaan we opnieuw onderhandelen met onze opdrachtgevers in de Cariben, want we zijn er achter gekomen dat we nu niet kostendekkend werken. Dat houd je niet lang vol.”

De huidige vergoeding schiet vooral tekort als patiënten veel aandacht en begeleiding vragen tijdens hun verblijf in Nederland. Boon: “Gemiddeld besteden we 6 of 7 uur aan een patiënt bij een verblijf van drie maanden, maar sommige patiënten vragen het zesdubbele.” Ook is de organisatie minder goed berekend op patiënten die vanwege een langer verblijf in Nederland gezinsleden laten overkomen en daardoor allerlei vraagstukken krijgen, zoals opvang voor kinderen en onderwijsvragen. “Daar zijn we niet op ingericht”, aldus Boon.

Door Jamila Baaziz