2.000 Curaçaoënaars ruimden samen bijna een half miljoen kilo aan vuil op

2.000 Curaçaoënaars ruimden samen bijna een half miljoen kilo aan vuil op

WILLEMSTAD – Verontwaardiging, teleurstelling en hoop op meer schoonmaakacties. Dat waren gisteren de kleuren van het emotionele landschap op Curaçao, nadat begin deze week de eerste illegale vuildump letterlijk een smet wierp op de massale schoonmaakactie van twee dagen daarvoor.

 
Zaterdag staken ruim tweeduizend Curaçaoënaars de handen uit de mouwen en ruimden in vier uur tijd op twintig verschillende locaties bijna een half miljoen kilo aan rondzwervend vuil op. Amper 48 uur later werd echter de eerste illegale vuildump alweer op een van de schoongemaakte locaties in de wijk Santa Rosa gesignaleerd. Gedragswetenschapper Miguel Goede is van mening dat de overheid aan zet is, maar ziet ook een collectieve rol weggelegd op het gebied van opvoeden.

 
Straffen alleen niet voldoende
“Vervuiling komt over het algemeen door gebrek aan opvoeding.  Vroeger hielden we er wat complexere theorieën op na en die neiging hebben we nog steeds. Zo wordt er gezegd dat vervuilers vaak een minderwaardigheidscomplex hebben zich uitgesloten voelen in de samenleving, maar het is in mijn visie gewoon gebrek aan opvoeding”, aldus Goede.

 
Volgens de gedragswetenschapper begint opvoeden niet alleen thuis, omdat ouders zelf vaak ook opgevoed moeten worden. “Het begint in de media, op school en op straat. Het moet een combinatie zijn van bewust maken, belonen van goed gedrag, tot straffen bij slecht gedrag.”

 
Klap in het gezicht
“Dat er mensen zijn die op een van de locaties waar zaterdag met heel veel moeite is schoongemaakt weer vuil hebben gedumpt, voelt als een klap in het gezicht”, reageert radio dj en medeorganisator Maarten Schakel. “Maar de moed zakt ons niet in de schoenen. Het geeft juist hoop dat er zoveel verontwaardiging is geuit hierover. Dat betekent dat we iets hebben losgemaakt bij de mensen en dat is altijd het doel van de schoonmaakactie geweest: bewustzijn creëren. Dit is nog maar het begin.”

 
Schreeuw om straf
Dat dit inderdaad pas het begin is, blijkt algauw uit de grote stroom van reacties op social media sites als Facebook en Twitter. Er is een grote behoefte aan een oplossing en volgens velen zit die in de vorm van strengere wet- en regelgeving, maar vooral ook controle. “Als er geen controle is, kun je wel duizend wetten maken, maar waarom zou iemand zich eraan houden als hij er niet op wordt aangesproken of wordt gestraft?”, aldus Latif Correa. Astrid Guerrero-Solano voegt daaraan toe: “ We moeten niet alleen controleren en beboeten, maar die boetes ook daadwerkelijk innen anders heeft het geen zin.”

 

Milieuorganisaties op het eiland pleiten naast een strengere wetgeving en opvoeding ook voor meer vuilnisbakken en een beperking op wegwerpmateriaal.

Milieuorganisaties op het eiland pleiten naast een strengere wetgeving en opvoeding ook voor meer vuilnisbakken en een beperking op wegwerpmateriaal.

 
Ook de organisatie achter de grote ‘Clean up’ van afgelopen zaterdag pleit voor een betere wet- en regelgeving en boetes. “Met de transitie op 10-10-’10 naar de status van land binnen het Nederlands Koninkrijk heeft Curaçao niks geregeld op het gebied van milieuhandhaving. Je kunt op ons eiland gewoon je vuil storten terwijl een agent je niets meer dan een waarschuwing geeft”, aldus Schakel. “Dat moet veranderen.”

 
Hygiëne creëert vooruitgang
Het is volgens Goede vreemd dat een eiland als Curaçao zoveel vervuilde plekken kent terwijl het juist vanwege het toerisme afhankelijk is van haar eigen schoonheid. “Als samenleving functioneren we gewoon beter in een schonere omgeving. Singapore is een mooi voorbeeld. Het land begon als arme vieze vissershaven en is nu een van de schoonste en welvarendste landen in Zuidoost-Azië. Ik denk dat we dit eiland eerst fysiek schoon moeten maken om verder te kunnen.”

 
Door: Natasja Gibbs